Drottning Silvia om Victorias klädlån: ”Gör mig glad”

avJosefin Silverberg

NYHETER

Drottning Silvia fyller 75 år i år. Det firar modemagasinet Elle med att sätta hennes majestät på decembernumrets omslag.

I en lång intervju berättar drottningen om stödet från drottning Ingrid, valet av engagemang i barnrättsfrågor och den egna familjen.

– Jag tycker bara det är fint att hon delar min smak, och tycker det är vackert och vill använda kläderna, säger drottningen till Elle om att kronprinsessan lånar hennes gamla klänningar.

23 december fyller Sveriges drottning sedan 42 år tillbaka 75 år. I en öppenhjärtig intervju med modemagasinet Elle berättar hon bland annat om hur stödet såg ut när hon till en början skulle hitta sin roll vid hovet.

1 av 2 | Foto: TT NYHETSBYRÅN

– Tyvärr hade prinsessan Sibylla och drottning Louise gått bort innan jag kom. Visst, kungen fanns, men han är så försynt. Han har aldrig sagt 'så här ska det vara' eller 'så här måste du göra'. Aldrig, säger drottningen till Elle.

Drottning Ingrid viktigt stöd

Istället blev danska drottning Ingrid, kungens faster, en viktig mentor.

– Hon var ju kungens faster, och kände att hon ville hjälpa och stödja mig. Hon var en underbar person. Hon sade vad hon tyckte och sade 'nja, det här var fint men kanske det här är bättre'. Men drottning Ingrid sade aldrig 'då måste du tänka på det, eller det'. Aldrig. Inte kungens systrar heller. Jag fick vara den jag var. Men jag såg! Jag såg det som krävdes. Jag såg vad som behövdes.

Under gårdagen strålade drottningen på Nobelbanketten iklädd en mörkgrön klänning, tillhörande smycken och ordensband. Det är ett måste för henne att vara på plats som representant för kungahuset. I år var hennes bordsgrannar Nobelstiftelsens styrelseordförande Carl-Henrik Heldin till bordsherre och Nobelpristagaren Gérard Mourou.

”Fint att hon delar min smak”

Under festernas fest var det dock kronprinsessan Victoria som slog modeexperterna med häpnad med sitt val av en klänning med puderrosa liv och grå voluminös kjol. Ett lån från drottningen – Silvia bar klänningen redan på Nobelfesten 1995.

1 av 3 | Foto: Camilla Åkrans

För Elle kommenterar drottningen dotterns val att gå i mammas garderob.

– Jag tycker att det är väldigt roligt att tonårsdöttrar, i alla familjer, har sina egna tankar och åsikter om vad som passar och säger 'ska mamma verkligen ha det där på sig?'. Och plötsligt, ett antal år senare, visar det sig att 'jaha det går tydligen jättebra att ha på sig'. Det gör mig väldigt glad! Jag tycker bara det är fint att hon delar min smak, och tycker det är vackert och vill använda kläderna. Och att hon passar i dem. Bara en sådan sak! 

Ville visa stöd för #tystnadtagning

Drottningen berättar också om valet att tillsammans med kronprinsessan medverka på ett arrangemang på Södra teatern under förra året i samband med ”Tystnad tagning”, #metoo-uppropet mot sexuella övergrepp och trakasserier inom skådespelarvärlden.

– Det var ju väldigt viktigt, det tyckte vi. Alla dessa berättelser, och allt det som hade hänt. Det ville vi gärna stödja, naturligtvis. Vi kan inte lägga oss i kampanjen. Men vi kunde visa vårt stöd, och det gjorde vi. Jag tycker att det är oerhört viktigt, och naturligtvis väldigt bra att de fick så stort gehör, det är verkligen fantastiskt. 

Det här är drottning Silvia 00:35