Här är galamenyn på Nobelfesten

Uppdaterad 2018-12-11 | Publicerad 2018-12-10

Röding, rotselleri – och äppelharmonin.

Maten som serveras på Nobelbanketten får det nog att vattnas i munnen på de flesta.

– Det är mer plantbaserat än kött och det är positivt, säger matkreatören Fia Gulliksson.

Här är hela menyn på festernas fest.

För andra året i rad är det kocken Tom Sjöstedt som ligger bakom för- och huvudrätten på Nobelmiddagen. Dessertkompositören Daniel Roos är ännu mer rutinerad – han har ansvarat för den söta finalen fyra gånger tidigare.

Erfarenheten kommer väl till pass när det ska tillredas en lyxig supermåltid – för drygt 1 300 gäster.

Röding som inledning

Klockan 19 avslöjades menyn, som enligt traditionen hållits hemlig i flera månader. Och den togs mycket väl emot bland festdeltagarna.

Inte så konstigt kanske, se bara:

  • Förrätt: Lättbakad röding med kräftbuljong i krondillslök, lättrökt forellrom, krispig potatis och krasseskum
  • Huvudrätt: Bakad rotselleri med kantarellkräm och svampsmör, kålrot med lagerbladskräm och långbakad högrev, oxmärgcrust, rökt kalvsky samt potatis- och purjolöksterrin
  • Efterrätt: Äppelharmoni med karamelliserade Fridaäpplen från Österlen, äppelsorbet, vaniljkräm, kolasås och havresmulor.

”Bra med mindre kött”

Matkreatören Fia Gulliksson uppskattar att köttet har fått träda tillbaka till förmån för föda från växtriket.

– Det ser ut som rotselleri spelar huvudrollen i varmrätten i stället för kött. Det betyder mer plantbaserat än kött och det är positiv, att man låter grönsakerna inta finpositionen, säger hon.

– Vi behöver fokusera på mer plantbaserat och låta ett proteinskifte äga rum.

Gulliksson anser att menyn representerar Sverige på ett bra sätt.

– Det känns som att menyn är mer naturlig i år jämfört med tidigare. Den speglar vårt avlånga land med sjöar, skogar, fjäll och slätter, säger hon och understryker:

– Menyn är mer hållbar än vad vi sett tidigare. Råvaror i säsong samt enkla, smakfulla styckningsdetaljer.

Experten saknar svenska drycker

Dryck är som bekant en viktig komponent till festliga middagar. Det som fuktar Nobelgästernas strupar denna kväll är följande:

  • Champagne Taittinger Brut Millésimé 2013
  • Gérard Bertrand Cigalus Rouge 2016
  • Ruppertsberger Riesling Auslese 2014
  • Kaffe och Nobels teblandning
  • Grönstedts VO
  • Facile Punsch
  • Mineralvatten från Stenkulla brunn

Vinlistan får dock inte matkreatören Fia Gulliksson att jubla.

– Det är tråkigt att man inte vågar matcha maten med svenska drycker. Det finns en del bra viner från Skåne. Man skulle kunna ha någon mjöd- eller bärdryck, och i svensk gastronomisk historia så hör naturligtvis snapsen till.

Följ ämnen i artikeln