Snö på väg – här blir det en vit jul

Publicerad 2018-12-20

Midvinternattens köld är hård, stjärnorna gnistra och glimma.

Men kommer snön lysa vit på fur och gran − och på taken?

– Ja, det ser ut som det blir en vit jul i nästan hela landet, säger Per Holmberg, meteorolog på Foreca.

Nu e det jul igen i både slott å koja, över hela landet drar en kollektiv noja.

Men knäckfrågan: Drömmer du om en vit jul?

”Goda snöutsikter”

Då verkar du ha ätit din spenat var dag, för du kan vara riktigt glad. Tomten kommer nämligen med klappen just för dig.

– Det finns väldigt goda utsikter. Det är ju redan snötäckt i ganska stora delar av Sverige, bortsett från sydvästligaste Götaland. Det som händer innan jul är att det blir kallare väder. Sedan har vi också två nederbördsområden som kommer in under fredag och söndag kväll, säger Per Holmberg, meteorolog på Foreca.

Snön ligger tjock på gator och torg, således. Nästan överallt.

– Det är något osäkert i Skånes och Blekinges sydligaste delar, men annars ser det ut att bli en vit jul i nästan hela landet.

Det är inte bara juldagsmorgon som kommer glimma, även julafton ser ut att bli kall och krispig över i stort sett hela landet.

– Över Norrland handlar det i allmänt om runt 15 minusgrader, i fjällen lite mildare med en del snö. I Svealand allmänt fem till tio minusgrader. I Götaland kan det vara några plusgrader längst i söder, annars neremot flera minusgrader, säger Per Holmberg.

Vitast sedan 2012

Dessa tider sjungs mycket om förra julen, men den var inte vit. Inte heller julen före den, eller den, eller den, eller den, eller den.

– År 2012 var senast det var en vit jul även i söder. Under jularna de senaste åren har gränsen gått ungefär vid norra Svealand eller södra Norrland. Längs kusten i Götaland är det ungefär i 30 procent av fallen man haft en vit jul. I Stockholmsområdet är det runt 50 procent, säger Per Holmberg vid Foreca.

Och om du kör hem för jul, glöm inte att kolla vilka vägar där halka och kökaos kan vänta här.

Följ ämnen i artikeln