Facebook-grundaren grillas av EU-toppar

Publicerad 2018-05-22

Han har tidigare grillats i den amerikanska kongressen.

Nu ska Facebook-grundaren Mark Zuckerberg ställas mot väggen i EU-parlamentet, där han förväntas få svara på frågor om integritet, datasäkerhet och ”falska nyheter”.

– Jag förväntar mig att Zuckerberg ger oss klara och tydliga svar under kvällens utfrågning", säger svenska EU-parlamentarikern Cecilia Wikström.

Efter en turbulent höst och vinter, som nådde sin kulmen i mars i samband med avslöjandena kring Cambridge Analytica, har Facebooks grundare Mark Zuckerberg tvingats be om ursäkt gång på gång.

Senast i den amerikanska kongressen, då Zuckerberg under flera timmar frågades ut av amerikanska kongressledamöter.

Idag ska han genomgå samma procedur i EU-parlamentet. Svenska parlamentarikern Cecilia Wikström (L) är en av deltagarna.

– Under utfrågningen kommer jag att kräva att Zuckerberg intygar för de miljoner EU-medborgare som använder Facebook att företaget vidtar de åtgärder som krävs för att säkerställa användarnas medborgerliga rättigheter. Jag vill också veta på vilket sätt Facebook mot bakgrund av denna skandal avser att förändra sitt arbetssätt, säger Wikström i ett pressmeddelande.

Utfrågningen sker bara ett par dagar innan dataskyddsförordningen GDPR träder i kraft.

Frågor om ”falska nyheter”

Förutom frågor kring datahantering och integritet förväntas Zuckerberg få svara på frågor om olagligt innehåll, desinformation och så kallade ”falska nyheter”, skriver Politico.

Zuckerberg kommer i sitt inledande anförande prata om hur mycket pengar hans bolag investerar i Europa, inklusive Sverige - där man har servrar – samt att Facebooks verktyg ”safety check” användes flitigt i samband med terrordåden i Pars, London och Berlin, skriver Washington Post.

Trots den massiva – och ibland indignerade – bevakningen den senaste tiden har användandet av Facebook inte minskat (tvärtom). Dessutom går bolaget som tåget ekonomiskt.