Cohen erkänner lögner om rysskontakter

TT TT

Publicerad 2018-11-29

Michael Cohen. Arkivbild.

USA:s president Donald Trumps tidigare advokat Michael Cohen har erkänt att han ljugit för kongressen. Cohen figurerar i Rysslandsutredningen och har ingått ett avtal med särskilde åklagaren Robert Mueller.

Lögnerna ska bland annat ha handlat om byggprojekt i Ryssland.

Cohen medgav vid en domstolsförhandling på torsdagen att han förra året ljög under en utfrågning vid kongressen gällande sina kontakter med Ryssland under presidentvalskampanjen 2016. Enligt Cohen ljög han bland annat inför senatens underrättelseutskott om planer på att det skulle byggas en motsvarighet till skyskrapan Trump Tower i Moskva, skriver nyhetsbyrån AP på sin hemsida.

För ett år sedan påstod Michael Cohen att han var redo att "ta en kula för presidenten". Men i augusti upphörde den lojaliteten, när Cohen i en uppgörelse med federala åklagare talade om "en kandidat till ett federalt ämbete" som instruerat honom att göra utbetalningar till den före detta porraktrisen Stephanie Clifford (även känd som Stormy Daniels) och ytterligare en kvinna. Cohens advokat fastslog att syftningen på "ett federalt ämbete" gäller Donald Trumps presidentkampanj.

Cohen började samarbeta med rättsväsendet sedan han blivit föremål för flera brottsutredningar och erkände sig skyldig till skattebrott och brott mot de amerikanska kampanjfinansieringslagarna.