Tvingades att landa

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-04-11

Många tror att presidenten vägrade vända

WARSZAWA/STOCKHOLM. För president Kaczynski var resan till Ryssland ett prestigeprojekt.

Piloten trotsade de ryska flygledarna och försökte landa tre gånger.

I Polen gror nu misstanken:

Presidenten tvingade piloten att utföra det ödesdigra fjärde försöket att gå ner i dimman.

Lech Kaczynski fick ingen inbjudan av Ryssland till ceremonin för offren i Katynmassakern för fyra dagar sedan.

Den polske presidenten – som hade ett ansträngt förhållande till Ryssland sedan han ställde sig på Georgiens sida i kriget mot Ryssland 2008 och på grund av USA:s planer på ett antimissilförsvar i landet – åkte på eget initiativ i går.

Ignorerade instruktionerna

Andreij Yevseyenkov, talesman för de regionala myndigheterna i Smolensk, sa i går till nyhetsbyrån AP att flygledarna vid militärflygplatsen bad den polska piloten att inte landa på grund av den tjocka dimman och i stället flyga till Minsk i Vitryssland, eller till Moskva.

Ryske flygvapengeneralen Alexander Alyoshin bekräftade samtidigt att piloten ignorerade instruktionerna.

Varför piloten efter varningarna och tre misslyckade landningsförsök ändå försökte gå ner i den täta dimman är ett mysterium.

Men i Polen spekulerar många i att han fick order direkt från presidenten.

Vissa går så långt att de hävdar att presidenten kan ha misstänkt att de ryska flygledarnas varningar i själva verket var ett försök att hindra hans ceremoni i Katyn – beordrat från högsta ort.

Det skulle i sådana fall inte vara första gången presidenten försökt ta kommandot över regeringsplanet.

I augusti 2008 försökte Lech Kaczynski tvinga sin pilot att landa i Georgiens huvudstad Tbilisi när landet låg i krig med Ryssland. Men piloten vägrade flyga in i krigs­zonen av säkerhetsskäl.

Presidenten släpptes av i Azerbajdzjan och tvingades köra till Tbilisi och kom därför 10 timmar senare än sin franska kollega Nicolas Sarkozy.

Piloten avskedades

Kaczynski kallade senare piloten fegis och sa att president Sarkozys piloter minsann landade i Tbilisi. Det polska flygvapnet ansåg att piloten gjort rätt. Trots det avskedades piloten några veckor senare.

Men det är inte bara den episoden som ligger till grund för spekulationerna om att president Kaczynski tvingade piloten att landa.

Knappt en timme efter kraschen i går morse sa Polens tidigare president Lech Walesa, sannolikt fortfarande chockad, att piloten blev ”beordrad”, utan att förtydliga vad han menade.