I natt syns årets största meteorregn

Uppdaterad 2018-08-13 | Publicerad 2018-08-11

Ett fall i Perseiderna. Arkivbild från 2016.

I natt väntas årets mest spektakulära meteorregn – Perseiderna – synas som bäst över Sverige.

Jorden passerar genom kometrester som lyser upp stjärnhimlen när meteorregnet brinner upp i atmosfären.

Vid den andra veckan i augusti varje år, med stor punktlighet, driver jorden genom kometen Swift-Tuttles omloppsbana runt solen. Då uppstår ett storslaget regn av så kallade stjärnfall som kallas Perseiderna.

Det som i folkmun kallas stjärnfall är meteorer och grus som pulvriseras i atmosfären och lyser upp himlen. När Perseiderna drar in kan man se runt 90 fall i timmen.

I Sverige är möjligheterna att följa ljusspelet som bäst i de södra delarna av landet, skriver sajten Populär Astronomi. Förutsättningarna är bättre på landsbygden, men många fall är ljusstarka nog att synas även i stadsmiljö. Vid klockan 1–2 på natten är det som mörkast.

Ett möjligt hinder för svenska åskådare är dock vädret. Enligt SMHI kommer stora delar av Sverige täckas av moln efter midnatt. Enligt prognosen kommer ett större område mellan Östersund och Luleå ha hyfsat klar himmel, samt ett område i västra Skåne.

Meteorregnet spås vara som allra synligast just under natten till söndag. Men det har gått att se sedan slutet av juli och kommer att fortsätta vara synligt i ytterligare nästan två veckor efter i natt.

Perseiderna har döpts efter stjärnbilden Perseus, då de ser ut att komma från ett område som ligger inom den.

Följ ämnen i artikeln