Välkomnar eleverna till terminen – med regnbågsflaggan

Uppdaterad 2018-08-24 | Publicerad 2018-08-23

För att förstärka människors lika värde och att alla har rätt till sin egen person, hissas regnbågsflaggan vid skolstarten på Änga/Västervångskolan, skriver Ystads Allehanda.

Sedan tre år tillbaka välkomnas eleverna till skolstarten på Änga/Västervångskolan genom att regnbågsflaggan hissas.

– Vi vill förstärka att vi står för människors lika värde, acceptans, tolerans och solidaritet. Att på vår skola ska man få vara den man är och få uttrycka sina åsikter, så länge man inte skadar någon annan, säger rektorn Eva Månsson.

Alla barn från klass F till nian samlas och så invigs terminen med att Eva lyfter budskapet – och sedan hissas flaggan för att förtydliga budskapet, något även Ystads Allehanda skrivit om.

– Första året var det lite kontroversiellt och svårt för vissa elever att förstå innebörden med regnbågsflaggan. Vi fick prata i klassrummen om vad vi stod för, att allas lika värde var det vikigaste och allas rätt till sin person, så det blev väldigt bra diskussioner.

Eleverna applåderade

Nu, tre år senare, är mottagandet annorlunda.

– I år blev det applåder från eleverna, så det har skett en utveckling skulle jag säga.

De hissar bara regnbågsflaggan vid skolstarten, andra dagar är det en grön skolflagga som vajar. Hon tycker dock att den markering de gör med flaggan behövs.

– Jag tycker det behövs hela tiden.

Följ ämnen i artikeln