"Tack vare vanligt folk står vi på benen"

TT TT TT

Uppdaterad 2018-08-24 | Publicerad 2018-08-23

På fredag begravs Eric Torell, 20-åringen med Downs syndrom som sköts till döds av polisen i centrala Stockholm.

Familjen välkomnar alla till en gudstjänst i Gustaf Vasa kyrka.

– Det är tack vare stödet från vanligt folk som vi står på benen, säger Erics mamma Katarina Söderberg.

Eric Torell sköts ihjäl av polisen när han rymde hemifrån för att leka med ett låtsasvapen. Han hade Downs syndrom och enligt Katarina Söderberg befann han sig på en treårings mentala nivå.

Familjen kommer att ta farväl vid en privat minnesstund. Men innan dess hålls en gudstjänst i Gustaf Vasa kyrka i Stockholm dit alla som vill får komma.

– De som har stöttat oss, det är alla vanliga människor. Vi vill inte stänga ute de människor som har gett oss styrka, säger Katarina Söderberg.

Stor uppslutning

Hon väntar sig stor uppslutning och tror att många av Eric Torells skolkamrater, grannar och andra vänner till familjen kommer att närvara. Men även människor som inte kände Eric har engagerats av det som hände honom.

Katarina Söderberg understryker att man kan komma precis som är.

– Det vet ju vi hur det kan vara – om Eric inte fick ha på sig ett par shorts till exempel så kunde han vägra att gå ut. Man kan ha på sig precis vad man vill och vara precis som man är, alla är välkomna, säger hon.

Prästen Per Friberg kommer att leda gudstjänsten och han har samma budskap.

– Det är väldigt många som har berörts och vill man komma ska det vara för att delta, så att det inte blir som ett event. Man är där för att hedra Eric och visa omsorg och stötta familjen, säger han.

Aldrig igen

Syftet med gudstjänsten är enligt kyrkan att hedra Eric Torells minne. Men hans familj hoppas också att uppmärksamheten kan leda till större kunskap och medvetenhet i samhället kring intellektuellt funktionshindrade.

– En natt låg min dotter och jag och höll om varandra och bara grät och grät och grät. Men vi måste stå upp och se till att det här aldrig händer igen. Att ingen av poliserna kunde läsa av Eric och se att han hade Downs syndrom, det betyder att säkerheten är hotad för alla som har Downs syndrom, säger Katarina Söderberg.

Hon har naturligtvis tänkt mycket på hur polisens arbete kunde gå fel, men vill inte föregripa den utredning av dödsskjutningen som nu pågår. Däremot är hon kritisk till att ingen från polismyndigheten har kontaktat familjen för att uttrycka deltagande eller be om förlåtelse.

– Ingen från polisen har hört av sig och beklagat sorgen, hur svårt kan det vara? säger hon.