Oro i brandens väg: Vad tar man med om det blir evakuering?

Publicerad 2018-07-20

GÄLLÖ. Tre byar har evakuerats på grund av skogsbränder i Gällöområdet.

Till grannorten Bräcke har inga lågor nått — men oron har krupit desto närmare.

– Vi är oroliga allihopa, hur lång tid tar det innan branden kommer hit? säger ortsbon Maria Näsberg.

Utanför Bräckes hembygdsgård står ortsborna Maria Näsberg och Margaretha Karlsson. De pratar om bränderna som härjar i skogen kring grannbyarna.

Nya eldområden verkar dyka upp ständigt. Är det inte på grund av hettan och torkan så är det på grund av åska.

– Vi är oroliga allihopa, hur lång tid tar det innan branden kommer hit? säger Maria Näsberg.

– Kommer det regn så vet man inte för då kan ju åskan slå ned var som helst, det är ju knappt något regn som kommer, det är ju bara droppar.

”Man funderar mycket”

Det märks att elden är ständigt närvarande, åtminstone i tanken, när de två vännerna pratar.

– Det är så pass nära, så man funderar rätt så mycket nu, säger Margaretha Karlsson.

Margaretha bor i ett hus fem kilometer in i skogen utanför Bräcke. Hon är ständigt medveten om att det kan bli tal om att hon snabbt måste lämna sitt hem.

– Jag vaknade i måndags av att det luktade rök och då var det strömavbrott i Bräcke så jag hade ingen internetuppkoppling. Jag var runt och kollade, ”är det här det brinner”, säger hon.

Hon har redan funderat över vad hon skulle ta med sig i sin packning. Vad som betyder mest.

– Om jag måste evakuera, vad är det jag vill ha med? Vad är det man tar med i en sån här situation? Mina djur framförallt, sen tänkte jag kanske mina foton och kanske något viktigt papper.

Många djur på gården

På gården har Margaretha en hund, två katter och ett tiotal höns, som hon inser kan bli svåra att samla ihop i en akutevakuering.

– Det jag är lite brydd över är hur man packar om man ska dra. Ja, det går mycket tankar för det luktar ju väldigt mycket rök.

Både Maria och Margaretha tycker att situationen i landet är obehaglig, men tänker också på det stöd och engagemang som snabbt växt fram i hela länet.

— Alla ställer upp, så gott man kan, säger Maria Näsberg.

— Och kan man inte så kan man ju swisha pengar så att de kan köpa in grejer till de som är ute och kämpar i skogen, fyller Margaretha Karlsson i.

När orosmolnen emellanåt skingras är det till räddningsarbetarna och de drabbade som tankarna går.

– Till de som kämpar med bränderna vill jag säga att ni gör ett otroligt jobb, framförallt. Och de som måste flytta tycker jag hemskt synd om, säger Maria Näsberg.

– Ja, det är verkligen hjältar de som bekämpar branden. Och de som måste evakuera, usch, jag kan inte tänka mig något värre, säger Margaretha Karlsson.