Ta en tupplur och sänk blodtrycket

Ny studie: Siesta lika effektivt som motion och mindre alkohol

Publicerad 2019-03-16

Att sova middag är inte bara skönt. Det sänker blodtrycket också. 

En ny studie visar att en siesta kan vara lika effektivt som att motionera.

Högt blodtryck är en folksjukdom i Sverige. Nästan hälften av alla mellan 65 och 85 år har högt blodtryck. Och det ökar risken för både hjärtinfarkt och stroke.

Många svenskar lider av högt blodtryck, men nu visar ny forskning att en tupplur då och då har samma ­sänkande effekt som ­motion och minskat intag av både salt och alkohol.

Ger mer än energi

Nu har forskare upptäckt ett annat sätt att sänka blodtrycket, utöver att ­sluta röka och motionera mer: ta en tupplur mitt på dagen.

Att ta en lur ger dig inte bara ny energi. Forskarna vid American college of cardiology konstaterar att personer som sussade en stund mitt på dagen hade större chans att få en påfallande sänkning av blodtryck, jämfört med de som inte tog siesta.

– Sömn mitt på dagen verkar sänka blodtrycket i samma omfattning som andra livsstilsförändringar, som att minska på salt- och alkoholintag, säger kardiologen Manolis Kallistratos, en av forskarna bakom rapporten, till Science Daily.

Enkelt att göra

Att sova middag kopplas till en sänkning av blodtrycket med 5 mmHg (millimeter kvicksilver som är vad blodtryck mäts i). 

Dessutom sänks dygnsgenomsnittet av blodtrycket med 3 mmHg för varje timme sömn mitt på dagen.

– Dessa fynd är viktiga för en minskning i blodtryck som är så låg som 2 mmHg kan sänka risken för hjärt-kärltillbud som hjärtinfarkt med upp till tio procent, säger Manolis Kallistratos.

– Att ta en tupplur kan man enkelt göra och det brukar inte kosta något.

De i studien som sov en stund mitt på dagen hade ett genomsnittligt blodtryck på 128,7/76,2, att jämföra med de som inte sov som hade 134,5/79,5.

– Vi vill förstås inte uppmuntra människor att sova i flera timmar på raken om dagen. Men å andra sidan behöver de inte ha dåligt samvete om de kan ta en kort tupplur med tanke på de potentiella hälsoför­delarna, säger Kallistratos.

Forskarna bakom studien menar att Medelhavs­ländernas siesta, i kombination med den hjärt- vän­liga dieten, skulle kunna ­vara en förklaring till männi­skornas bättre hälsa i området.