Stor brist på spermadonatorer i Sverige

Uppdaterad 2019-02-09 | Publicerad 2019-02-08

Just nu råder det brist på spermadonatorer vid flera reporduktionsmottagningar runt om i Sverige. Väntetiden för att få donerad sperma skiljer sig flera år mellan olika landsting.

Det är brist på spermadonatorer på flera håll i landet. I Sverige finns det sju kliniker man kan donera sperma till och samtliga är kopplade till universitetssjukhusen.

Enligt en undersökning som Ekot gjort visar det sig att tillgången på spermadonatorer skiljer sig åt en hel del, där väntetiden på donatorer kan vara flera år i vissa län.

Enligt Ann Thurin-Kjellberg, överläkare på reproduktionsmedicin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, beror bristen inte bara enbart på donatorer utan att det även är en fråga om resurser.

– Det är inte bara att vi inte har tillräckligt med donatorer, utan att vi har för lite resurser i största allmänhet för verksamheten med spermadonation, säger Thurin-Kjellberg till kanalen.

Fyra års väntetid

I Stockholm, Malmö och Örebro är tillgången stabil medan det är brist i Uppsala, Umeå och Göteborg. I Stockholm är det ingen väntetid på att få donerad sperma medan man i Västra Götaland får vänta i fyra år på donerad sperma.

Sedan år 2016, när lagen om assisterad befruktning började omfatta även ensamstående kvinnor, har efterfrågan på donerad sperma kraftigt ökat.

– Vår grupp av patienter har ju mer än dubblerats sedan 2016, samtidigt som vi har inte fått utökade resurser. Hade vi fått en utökad budget hade vi kanske varit i en annan situation men nu blir kön bara längre och längre, säger Thurin-Kjellberg till kanalen.

Som godkänd spermadonator utbetalas skattefri ersättning på 550 kronor per donationstillfälle.