Guaidó utesluter inte amnesti för Maduro

TT-AFP

Uppdaterad 2019-01-27 | Publicerad 2019-01-25

Militären visar sitt stöd för Venezuelas omstridde ledare Nicolás Maduro, och lovar att bekämpa vad de beskriver som ett kuppförsök.

Samtidigt utesluter inte oppositionsledaren Juan Guaidó amnesti för Maduro om denne lämnar ifrån sig makten.

Flankerad av åtta generaler lovade försvarsministern och generalen Vladimir Padrino att skydda den 56-årige och internationellt alltmer isolerade ledaren Nicolás Maduros auktoritet. Därefter bekräftade även landets högsta domstol, som består av regimlojalister, att man står bakom Maduro.

– En kupp bubblar i Venezuela med utländska regeringars medgivande, sade HD-ordföranden Maikel Moreno enligt AFP.

Stödet från militären beskrivs som en nyckel för att kontrollera landet, och en del bedömare tror att det bara är en tidsfråga innan krigsmakten byter sida.

Land i limbo

Oppositionsledaren Juan Guaidó, som utropat sig till tillfällig president i Venezuela, kommenterar Vladimir Padrinos uttalande i en intervju med USA-baserade Univision.

– Vi har de senaste dagarna varit väldigt tydliga med att militären spelar en otroligt viktig roll för närvarande. Jag vill ta det här tillfället i akt och uppmana militären att förena sig med Venezuelas folk, säger han.

35-årige Juan Guaidó är ordförande i den av oppositionen kontrollerade nationalförsamlingen. Venezuela befinner sig i maktlimbo sedan han i veckan utropade sig till tillfällig president med löfte om fria val, något som snabbt fick internationell uppslutning. Han säger sig inte utesluta en amnesti för Maduro om denne lämnar ifrån sig makten.

– Vi kommer att utvärdera det när det är läge. En amnesti ligger på bordet, garantier för alla som är beredda att ställa sig på konstitutionens sida, säger han till Univision.

USA erkände Guaidó

De senaste dagarna har stora demonstrationer såväl emot som för Nicolás Maduro ägt rum runt om i Venezuela.

USA var ett av de första länderna som erkände Guaidó, vilket fick Maduro att bryta de diplomatiska förbindelserna med landet och kräva att personalen vid USA:s ambassad ska lämna Venezuela inom 72 timmar. USA har däremot uppmanat större delen av personalen – men inte all – att lämna landet.

USA vill nu försäkra sig om att Venezuelas oljepengar går till oppositionen och inte till regimen.

– Vad vi fokuserar på i dag är att koppla loss den illegitima Maduroregimen från hans pengakällor, säger nationelle säkerhetsrådgivaren John Bolton, men tillägger att processen är komplicerad.

Den så kallade Limagruppen, som består av 14 latinamerikanska länder och Kanada, ska diskutera krisen under ett möte i Kanada. Något datum har ännu inte satts, men en talesperson uppger att det bör ske snart.

USA har även begärt att FN:s säkerhetsråd samlas för att diskutera situationen i Venezuela.