Värmeökning slår hårt mot Svalbard

TT-NTB-Reuters

Publicerad 2019-02-04

Den globala uppvärmningen får stora konsekvenser för Svalbard. Arkivbild från oktober 2017.

Den globala uppvärmningen kommer att få svåra konsekvenser för Svalbard, enligt ledande forskare i Norge.

Regn och översvämningar väntas öka, medan permafrosten till stora delar tinar bort.

Om de globala utsläppen av växthusgaser fortsätter att öka i samma takt som i dag kan Svalbard ha en medeltemperatur på en plusgrad vid år 2100, enligt den norska studien, som 44 ledande forskare har tagit fram på uppdrag av den norska miljömyndigheten. Det innebär en ökning på nästan tio grader från genomsnittet under perioden 1971–2000.

Permafrosten tinar

Temperaturökningen skulle i sin tur innebära att det översta lagret av permafrost – som bebyggelsen på de norska öarna står på – försvinner nästan helt och hållet. Följden blir också mer nederbörd och intensivare regnoväder samt större risk för jordskred, översvämningar och laviner.

– Om vi får till drastiska nedskärningar nästan omedelbart, vilket är osannolikt baserat på utsläppssiffrorna, och håller oss på en nedåtgående kurva så är det inte säkert att förändringarna blir så stora. Men vi väntar oss förändringar, säger hydrologen Hege Hisdal, en av forskarna bakom studien, till NTB.

Uppvärmningen i Arktis går snabbare än på övriga jordklotet och Svalbard ligger i ett särskilt utsatt område.

Minister: Måste göra mer

Frågan som myndigheterna ville ha svar på var hur Svalbardborna kommer att påverkas av klimatförändringarna. Forskarnas svar är att öarna inte kommer att bli obeboeliga, men att det kommer att vara långt mer krävande att bo där år 2100. Och det gäller även om utsläppen minskar redan från och med nästa år.

Norges miljöminister Ola Elvestuen (från mittenpartiet Venstre) säger till Reuters att en uppvärmning med tio grader kommer att vara "förödande" och att användningen av olja och gas måste minska. Norge är i dag Västeuropas största exportör av olja och gas.