L-toppen Mats Persson lämnar sin post

avJosefin Silverberg, Pär Karlsson

Mats Persson, ekonomiskpolitisk talesperson för Liberalerna, lämnar sin post.

Enligt Dagens Industri kan han inte tänka sig att företräda partiet i förhandlingar med regeringen.

Ny på posten blir Johan Pehrson, som nyligen återvände till rikspolitiken.

Dagen efter att Jan Björklund meddelade att han kommer att avgå som Liberalernas partiledare meddelar L-toppen Mats Persson att lämnar posten som partiets ekonomisk-politiska talesperson.

I en kommentar skriver han:

– Jag väljer att lämna rollen som ekonomisk-politisk talesperson, men fortsätter i andra ledande roller i partiet. Jag ser fram emot att ta fram förslag för Liberalernas ekonomisk politik på längre sikt.

Han tillhör de som mest högljutt protesterat mot samarbetet med Socialdemokraterna och företrätt den grupp som velat se att partiet istället släppt fram Ulf Kristersson som statsminister. I och med det anser han inte att han kan företräda partiet i förhandlingar med regeringen, skriver Dagens Industri.

Ny talesperson kliver in

I hans ställe kliver Johan Pehrson in som ny ekonomisk–politisk talesperson.

– Det är ett viktigt uppdrag att se till att Januariavtalet sätts på plats, med sina viktiga liberala reformer för Sverige. Det är ett bra avtal på så sätt, säger han till Aftonbladet.

Även Johan Pehrson kampanjade för att L skulle släppa fram Ulf Kristersson som statsminister. Han har tidigare varit partisekreterare och återvände till riksdagen i efter höstens val, då som talesperson i rättsfrågor.

Han ser dock inga problem med att företräda den nya linjen.

– Jag har arbetat med politik i 30 år, man får inte alltid som man vill. Jag har argumenterat på kongresser och i riksdagen och både vunnit och förlorat. Ibland får man inte sitt förstahandsalternativ.

Foto: Ola Axman
Mats Persson lämnar sin post som ekonomiskpolitisk talesperson.

Vill se öppen process om partiledarvalet

Samtidigt pågår nu spekulationerna kring vem som ska ta över efter Jan Björklund som partiledare.

Johan Pehrson säger att han är hedrad över att hans namn nämns.

– Men det är en fråga som är väl tidigt väckt. Jag förhåller mig ödmjuk till att mitt namn ens nämns. Jag ska prata med valberedningen om den ringer, men jag tar den diskussionen då.

Mats Persson säger också att han ser fram emot en öppen process kring partiledarfrågan efter att Jan Björklund meddelat att han inte ställer upp för omval under höstens landsmöte.

"Jag vill ta ansvar för att lyfta partiet i detta utsatta läge, men på vilket sätt är en senare fråga", skriver Persson till TT.

Han säger också:

– En kommande partiledare måste respektera partirådets beslut om januariavtalet.

ARTIKELN HANDLAR OM