Polis kritiserar Husby-skjutningen

Publicerad 2013-08-18

Polisen Martin Marmgren var en av de poliser som var i tjänst när den 69-årige mannen i Husby sköts till döds av polisen.

Nu kritiserar han polisorganisationen för hanteringen av händelsen.

– Tragedin sker på grund av att polisen går in i lägenheten, säger Martin Marmgren till Aftonbladet.

Martin Marmgren.

Det var den 13 maj som den 69-årige mannen i Husby träffades av polisens skott på omkring en meters avstånd. Mannen avled av skadorna och händelsen blev upptakten till kravallerna i Husby och andra delar av Stockholm.

En förundersökning inleddes mot polisen som sköt ihjäl mannen, men i början av augusti lades förundersökningen ner.

”Vänder på det som polisen står för”

Martin Marmgren var en av poliserna som kallades till Husby den där dagen i maj, skriver han nu i sin blogg.

Efter ett tag var många poliser på plats och Martin och ytterligare tre kollegor lämnade platsen.

Han har fått händelsen som följde berättad för sig och kritiserar polisorganisationen för dödsskjutningen i sin blogg.

”Detta är kanske den händelse som har berört mig mest illa sedan jag blev polis. Inte för att det är den enda gången en människa har avlidit tragiskt och lämnat förtvivlade anhöriga bakom sig, jag har varit med om flera tragiska dödsfall. Utan för att den vänder upp-och-ned på allt som polisen står för”, skriver Martin Marmgren.

Den 69-årige mannen hade visat sig på sin balkong vid några tillfällen och gestikulerat med en kniv. Mannen gick tillbaka in i lägenheten där hans fru befann sig, och för att säkerställa att hustrun inte kommit till skada bröt polisen upp dörren.

Mannen ska ha vägrat att släppa kniven och gick fram emot poliserna. Han sköts till döds med ett skott i huvudet.

”Mannen var så vitt jag förstår tidigare helt ostraffad, men befann sig uppenbarligen i någon form av psykotiskt tillstånd, dessutom i kombination med berusning”, skriver Martin i bloggen.

”Behövs tydligare rutiner”

Martin kritiserar bland annat att det inte finns tydligare rutiner, både när det kommer till utrednings- och personalaspekten.

Han betonar att han inte skuldbelägger någon speciell person.

”Men, och det här är skillnad, jag anser att polisen som organisation har en stor skuld för att vi inte klarar av att hantera den uppkomna situationen utan att någon dör.”

Han kritiserar också ”varför det inte tilläts att man höll initiala förhör upplysningsvis med de kollegor som befann sig på plats under skjutningen” och att man inte separerade poliserna på plats för att säkerställa att man skulle få varje persons egna upplevelse och iakttagelser.

Martin skrev inlägget en vecka efter dödsskjutningen i Husby – men valde att inte publicera texten förrän nu.

”Tack vare kloka kollegor som jag bollade med så valde jag att vänta med att lägga ut det. Det var tur för mig, hade jag publicerat då så hade jag riskerat att få en del av skulden för kravallerna i Stockholms förorter i maj”, skriver han.

Varför väljer du att publicera inlägget nu?

– Delvis för att det har gått så pass lång tid att de inblandade förhoppningsvis har fått lite mer distans till händelsen. Eftersom förundersökningen mot kollegan som sköt är nedlagd, så blir det dessutom både mindre känsligt för honom och en annan situation vad gäller sekretess, säger Martin Marmgren till Aftonbladet.

Du skriver att händelsen är en av de händelser som berört dig mest. Varför är det så?

– När polisen åker till en plats så är det för att hjälpa, skydda och ställa saker till rätta. I efterhand kan man säga att det troligtvis aldrig fanns någon konkret risk mot kvinnan, och tragedin sker på grund av att polisen går in i lägenheten, säger Martin Marmgren.

”Hoppas man lärt sig”

Han har full förståelse för att polisen gick in i lägenheten och menar att det var i ett gott syfte.

– Men konsekvensen blev tyvärr katastrofal.

I bloggen skriver han att svensk polis är bra på mycket, men inte alltid på självkritik.

”Jag hoppas att man har lärt sig av den här tragedin, och att de misstag som faktiskt begicks av polisen som organisation i samband med hela hanteringen av ärendet leder till att man blir bättre.”

Aftonbladet har sökt åklagaren i fallet.