Löfven arrangerar flyktingmöte tillsammas med Obama

Uppdaterad 2016-06-07 | Publicerad 2016-06-03

Statsminister Stefan Löfven (S) bjuder in till flyktingtoppmöte tillsammans med president Barack Obama.

– Det är ett erkännande av den linje som regeringen driver, säger statsminister Stefan Löfven.

Övriga medarrangörer för mötet är stats- eller regeringschefer från Tyskland, Etiopien, Jordanien, Kanada och Mexiko.

Statsminister Stefan Löfven har bjudits in till att medarrangera ett möte om flyktingsituationen med USA:s president Barack Obama, sin tyska motsvarighet Angela Merkel, och stats- eller regeringschefer från Etiopien, Jordanien, Kanada, Mexiko samt FN:s generalsekreterare.

– Efter toppmötet i Washington stod det klart att USA gärna ser att Sverige är med och står värd för mötet. Det är ett erkännande av den linje som regeringen driver; att ansvaret för flyktingsituationen i världen är globalt, säger Stefan Löfven i ett pressmeddelande.

Upp till 40 länder kommer att bjudas in till mötet, som hålls i New York den 20 september och sker i anslutning till att FN:s generalförsamling håller sitt 71:a möte.

Under mötet kommer man att arbeta för ”en global ansvarsfördelning för flyktingsituationen i världen”.

– Jag är glad att ha starka allierade i kampen för att fler länder ska bidra i att hjälpa de 60 miljoner människor som tvingats på flykt, det kan inte bara vara några länders ansvar att erbjuda skydd och hjälp, säger statsminister Stefan Löfven.

Barack Obamas nationella säkerhetsrådgivare Susan Rice säger i ett uttalande på Vita husets hemsida att det, med över 20 miljoner flyktingar världen över, behövs en ”omfattande internationell ansträngning” för att stärka flyktingskyddet och att det är viktigare än någonsin att hjälpa människor på flykt.

Hoppas nå ”ambitösa mål”

”Ett massivt antal flyktingar vänder sig till farliga och olagliga smugglingsnätverk i sökandet efter säkerhet; och miljoner fler står inför ett långsiktigt beroende av första asylländer, utan tillgång till laglig sysselsättning och utbildning”, säger Susan Rice i pressmedddelandet och konstaterar sedan att dessa utmaningar kommer att diskuteras under toppmötet där viktiga åtaganden som gjordes under 2016 även kommer att redovisas.

Enligt Vita huset uppges ledarna under toppmötet bland annat försöka nå ”ambitiösa och utmanande mål” som en 30-procentig ökning av finansiering till internationella humanitära organisationer, en fördubbling av det globala antalet kvotflyktingar och öka antalet flyktingar som går i skolan världen över med en miljon.

Tidigare i veckan träffade USA:s FN-ambassadör Samantha Power ständiga representanter för FN och andra representanter från arrangörsländerna Sverige, Tyskland, Kanada, Etiopien, Jordanien, Mexiko och FN:s generalsekreterare.