Protest mot Saudiarabien: Vi glömmer inte

TT

Publicerad 2018-10-26

Sverige måste ta ett större ansvar för mänskliga rättigheter och sätta press på Saudiarabien. Det var budskapet under en manifestation utanför Saudiarabiens ambassad i Stockholm som hölls med anledning av mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi.

– Det är lite förvånande hur väl de behandlas med tanke på hur illa de behandlar sin egen befolkning. Vi är vana vid att man står upp för mänskliga rättigheter och här har vi ett land som inte gör det men ändå lyckas glida undan kritiken, säger Helena Giertta, chefredaktör för tidningen Journalisten som är en av arrangörerna bakom protesten.

Jamal Khashoggi gick den 2 oktober in på Saudiarabiens konsulat i Istanbul för att få dokument som han behövde för att kunna gifta sig. Det var sista gången 59-åringen sågs till.

Kan göra mer

– Vi står här utanför ambassaden för att för att poängtera och manifestera att Saudiarabien har ett stort ansvar för vad som hände med Khassogi, säger Helena Giertta.

Förutom Journalisten stod även Journalistförbundet, Svenska Pen och Amnesty International Sverige bakom manifestationen och samtliga fanns närvarande med representanter.

Giertta anser att svenska staten borde agera hårdare mot Saudiarabien för att få reda på vad som hände inne på konsulatet i Istanbul den 2 oktober.

– Sverige som nation skulle kunna sätta press på Saudiarabien och man skulle även kunna kräva oberoende utredningar när den här typen utav brott begås mot journalister och mot yttrandefriheten.

Fortsatt engagemang

Nu gäller det att fortsätta uppmärksamma frågan framöver, säger Helena Giertta.

– Vi måste fortsätta trycka på och sätta press på den svenska regeringen men också påminna Saudiarabien och deras beskickning här att vi inte glömmer bort det som har hänt, vi kommer att fortsätta tjata.