Minskar flödet i kraftverket i sökandet efter Dante

Uppdaterad 2018-11-09 | Publicerad 2018-11-08

FALKENBERG. Den stora sökinsatsen efter försvunna Dante, 12, går in på sitt tredje dygn.

Polisen har nu gett order om att flödet från ett vattenkraftverk, som ligger en bit uppströms i ån Ätran, ska minskas.

– Vi gör det för att vill förbättra förhållandena för dykarna. De arbetar under väldigt svåra omständigheter, säger presstalespersonen Hans Lippens.

Det är beckmörkt, och en tät dimma ligger över Falkenberg. Sikten är så dålig så att det inte går att lyfta med helikopter. Men vädret hindrar inte polisen, militären och tusentals frivilliga från att fortsätta sökandet efter 12-åriga Dante på marken och i vattnet.

– Vi kommer att vara ute hela natten, och i morgon fortsätter vi med en lika stor styrka som vi haft i dag, säger Hans Lippens, presstalesperson på polisen i region väst, sent på torsdagskvällen.

Under stora delar av dagen har polis och räddningstjänst letat med båtar och dykare i ån Ätran, som rinner genom Falkenberg. Enligt uppgifter till Aftonbladet har det gjorts iakttagelser som sätts i samband med försvinnandet i närheten av vattendraget.

Minskar vattenflödet

En bit uppströms från sökområdet ligger ett vattenkraftverk. Polisen har nu gett order om att flödet därifrån ska minskas.

– De gör justeringar då och då över dygnet. Nu har vi bett dem att justera ner flödet och inte höja det. Den uppmaningen gäller tills vidare, säger Hans Lippens.

Genom att flödet minskas så försvagas vattnets strömningar, och vattennivån sänks något.

– Vi gör det för att vill förbättra förhållandena för dykarna. De arbetar under väldigt svåra omständigheter. Sikten är mycket begränsad.

”Blir mer och mer kritiskt”

Samtidigt fortsätter sökarbetet på land. Frivilliga, som organiseras av Missing People, finkammar bostadsområdet Tröingeberg. Det var där som Dante sågs senast.

En av volontärerna som trotsar den fuktiga kylan är Joakim Sjögren, 55.

– Jag har varit ute varje dag sedan i tisdags. När någonting sådant här händer vill man verkligen hjälpa till, säger han.

Även hundpatruller från polisen är ute och letar i trakten, tillsammans med militär personal.

Enligt polisens bemanningsplan kan insatsen fortsätta med oförminskad styrka i minst fem dygn till.

– Vi arbetar väldigt fokuserat i enlighet med de metoder vi har, säger Hans Lippens.

– Läget blir mer och mer kritiskt för varje timme som går. Men vi kämpar på.