IS-ledaren död – på Obamas order

Uppdaterad 2015-11-17 | Publicerad 2015-05-16

En av Islamiska statens (IS) högsta ledare, Abu Sayyaf, har dödats i en ovanlig amerikansk militäroperation i östra Syrien. IS-ledarens hustru togs till fånga.

Enligt USA:s försvarsminister Ash Carter ansvarade Abu Sayyaf för IS olje- och gastillgångar, samt finansiella överföringar inom terrororganisationen.

Vita huset uppger att hustrun, Umm Sayyaf, nu hålls i ett militärfängelse i Irak. Enligt Carter spelade även hustrun en "viktig roll" i IS aktiviteter.

Fritog slav

Samtidigt fritogs en ung kvinna som är yazidier, en irakisk minoritet, och som ska ha hållits som slav av paret. Hon ska snarast möjligt få återförenas med sin familj.

President Barack Obama beordrade attacken.

Tidigare på lördagen hävdade regeringen i Damaskus att det var syriska regeringsstyrkor som dödat IS-ledaren, och ett 40-tal andra IS-medlemmar. Men enligt Washington koordinerades attacken – den blott andra kända där USA:s skickar in soldater i Syrien – inte med den syriska regimen, som heller inte förvarnades.

Tros vara saudier

Syrierna uppger att den dödade IS-ledaren hette Abu al-Teem al-Saudi – vilket antyder att han var från Saudiarabien.

Enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) i London dödades 19 IS-medlemmar – varav 12 icke-syrier – i en attack i området. SOHR uppger inte vem som stod bakom attacken.

TT-Reuters