Tiggare attackerades med knallskott

Uppdaterad 2015-05-26 | Publicerad 2015-05-23

Tiggare blev attackerade med knallskott på flera platser i Stockholm – mitt på blanka dagen.

Polisen har nu upprättat en anmälan gällande misshandel.

– Jag blev jätterädd, säger Maria, 29.

KAMPANJ: GÖR SOM 200 000 – prova Plus för 1 krona

Minst två rumäner ska på lördagen ha blivit attackerade, enligt polisen sannolikt av samma man, när de satt och tiggde på Södermalm i Stockholm.

Totalt inträffade tre attacker, först på Mosebacke torg, sedan på Skånegatan och Gotlandsgatan.

Maria, 29, satt utanför Ica-butiken på Skånegatan när en man vid 13-tiden gick förbi och släppte ett föremål på marken bredvid henne.

Det small till ordentligt.

– Det lät som ett pistolskott, berättar Per som hörde smällen ända inne på butikens lager.

Polisen kom inte

Maria blev chockad och rädd, men berättar att hon är fysiskt oskadd.

– Jag fick hjälp av de som jobbar här. Några ringde polisen, men de kom inte, säger hon.

Per berättar att Maria varit en fast bekantskap för de som jobbar i butiken i över ett års tid. Han berättar att händelsen väckte starka reaktioner bland folk på plats.

– Kunderna blev jättearga, säger han. För oss som jobbar här känns det som att de är våra, så det är klart man bryr sig om vad som händer.

Maria pekar ut riktningen och säger att mannen sprang iväg från platsen.

Polisen tillkallades.

– De var där och pratade med personer på platsen. En anmälan gällande misshandel är upprättad, säger Albin Näverberg på polisen i Stockholm.

Betraktar ni detta som ett hatbrott?

– Nej, det finns ingen sådan notering i nuläget i alla fall.

Slog till igen

Kort efter den första händelsen small det till en gång till. Nu i närheten av en Coop-butik, bara ett par kvarter ifrån platsen för den förra attacken.

Calus Ionita, 39, visar hur mannen kom joggande. När han var precis intill honom släppte han något på marken. Calus hann se vad det var och visar med hela kroppen hur han hoppade upp och åt sidan för att komma undan. På asfalten syns spåren efter smällaren, bara ett par decimeter från platsen där han satt.

– Han var säkert två meter lång och såg atletisk ut. Han hade en grön jacka och träningsbyxor, och en ryggsäck. Han sprang ditåt, säger Calus Ionita och pekar söderut längs Bjurholmsgatan.

"Oerhört skrämmande"

Isabella Sehlström berättar att hon först hörde en jättesmäll och genom sitt fönster såg någon springa därifrån.

– Så klart har man hört att trakasserier pågår, men den här typen av beteende har jag inte sett tidigare. Det är oerhört skrämmande, säger Isabella Sehlström.

Enligt vittnen stod mannen först lutad mot väggen några meter bakom Calus Ionita, som om han höll på att stretcha. Plötsligt vände han sig om, med handen i innerfickan.

Han gick snabbt fram och i höjd med tiggaren, som satt i skräddarställning på marken, kastade han knallskottet. Tiggaren tog då sina saker och lämnade platsen ett tag, berättar Isabella Sehlström.

– Han blev så klart väldigt rädd, men jag pratade med honom när han kom tillbaka och han verkade okej.

Ingen person är i nuläget gripen, misstänkt för attackerna.