Uppgift: enögd jihadist dödad i USA-räd

Publicerad 2015-06-15

Den kände jihadisten Mokhtar Belmokhtar, kallad "den farligaste mannen i Sahara", uppges ha dödats i ett amerikanskt luftangrepp över Libyen.

Belmokhtar sägs ha varit hjärnan bakom terrorattacken i Algeriet 2013, där 40 personer – varav fem norrmän – omkom.

Det är den internationellt erkända regeringen i Libyen som uppger att Mokhtar Belmokhtar, 43, har dödats i samband med ett amerikanskt luftangrepp.

USA:s försvarshögkvarter Pentagon bekräftar att genomförde ett angrepp på söndagsmorgonen lokal tid, men kan inte bekräfta att Belmokhtar dödades.

Kallas "Mr Marlboro" och "Den enögde terroristen"

Den al-Qaida-anslutne Belmokhtar – som bara har ett öga – har många smeknamn. Han kallas bland annat "Den enögde terroristen", "Den farligaste mannen i Sahara" och "Mr Marlboro". Det senare på grund av att hans terrorverksamhet till stor del finansieras av cigarettsmuggling.

2013 låg han bakom attacken mot en gasanläggning i Algeriet, där al-Qaida tog flera hundra människor som gisslan under tre dagar. 40 personer ur gisslan, däribland fem norrmän, dödades i attacken.

Ansvarig för flera blodiga kidnappningar

Belmokhtar föddes i Algeriet, men utvandrade till Afghanistan som 19-åring för träning. Utöver attacken mot gasanläggningen är han ansvarig för flera blodiga kidnappningar, skriver nyhetsbyrån TT.