Europa-turné för ”Där barnen sover”

Publicerad 2016-02-04

Aftonbladets Magnus Wennmans prisade utställning

I utställningen ”Där barnen sover” skildrar Aftonbladet-fotografen Magnus Wennman kriget i Syrien genom barnens ögon.

Bilderna, som ställts ut på Fotografiska i Stockholm, har hyllats både i Sverige och internationellt.

Nu ska utställningen på turné i både Sverige och Europa.

2015 reste fotografen Magnus Wennman på uppdrag av Aftonbladet till Syrien för att skildra barns liv i flyktingläger inför fyraårsdagen av kriget.

Resan resulterade i en utställning som fick namnet ”Där barnen sover”. Utställningen har visats på Fotografiska i Stockholm sedan september 2015 och har setts av över 150 000 personer. På söndag, 7 februari, är sista chansen för stockholmarna att se den hyllade utställningen.

Ställs ut internationellt

Johan Vikner, utställningskoordinator på Fotografiska, tror att utställningens succé beror på att ämnet är aktuellt och att bilderna skildrar en konflikt på ett humant sätt. Nu väntar en turné för utställningen.

– Utställningen har växt och vi vill att den ska visas så mycket det bara går. Det är ett otroligt viktigt ämne, så just nu är den uppbokad att visas runt om i Sverige och Europa fram till april 2017. Vi jobbar också på att få den att turnera i USA, säger Johan Vikner.

Ville få folk att bry sig

– Jag är naturligtvis jätteglad att den har fått så mycket uppmärksamhet som den har fått. Det är otroligt roligt och lite överraskande, säger Magnus Wennman.

Han berättar att idén föddes på ett idémöte inför krigets fyraårsdag.

– Vi funderade på varför det var så svårt att få folk att bry sig och ville försöka berätta om den här konflikten på ett annat sätt. Och det här sättet att berätta om barn som sover ligger ganska nära mig eftersom jag har en egen femåring hemma, säger Magnus Wennman.

Följ ämnen i artikeln