Yogalärare förbjöds undervisa – nu backar kommunen

Publicerad 2016-02-05

Yogaläraren Josefin Wikström undervisade högstadieelever i avslappning. Men efter en vecka blev hon avstängd utan förklaring – misstänkt för att ha utövat yoga. Nu backar kommunen och planerar att återuppta undervisningen.

Yogaläraren Josefin Wikström anlitades av högstadieskolan Sjöängsskolan i Askersund för att ha undervisning i rörelse, balans och avslappning under två veckor i januari och februari. Eleverna hade själva samlat in pengar för att finansiera undervisningen.

– Eftersom jag tidigare fått motta hot för min yogaundervisning så sa jag att det var bäst att de kollade upp reglerna, säger Josefin Wikström.

Svaret från kommunen blev att yoga inte var tillåtet i skolan. Istället gjorde Josefin Wikström ett specialprogram för barnen med andningsövningar och avslappning. Reaktionerna från barnen och övriga idrottslärare var positiva, enligt Josefin. Men efter en vecka fick hon ett samtal från rektorn om att hon var avstängd från undervisningen.

– Jag blev jätteledsen och arg. Jag ifrågasatte vad det var som jag har gjort så fel, utan att någon har varit där och tittat när jag undervisar.

Fick inga svar

Josefin Wikström upplevde att hon inte fick något svar på varför hon blev avstängd, varken från skolans rektor eller från Mikael Falk, förvaltningschef i barn- och utbildningsförvaltningen i Askersunds kommun. Aftonbladet har försökt nå Mikael Falk utan resultat, men i ett uttalande till SVT i onsdags sa han:

– Vi har fått indikationer om att det man gjort på de här lektionerna strider mot beslutet om att inte tillåta någon yoga i kommunen.
Efter beskedet skrev Josefin Wikström ett Facebookinlägg om händelsen, som nu fått stor spridning.

– Det känns helt överväldigande. Jag har fått ett stort stöd från föräldrar och elever i Askersund som har startat en namninsamling.

Josefin Wikström säger också att hon känner stöd från Askersunds kommun i stort, men ifrågasätter varför inte yoga får utövas i skolan. 

– Att ha ett förbud i en kommun mot yoga och balansövningar, det utesluter ju nästan allt utom bollsporter, säger Josefin Wikström

Kommunen backar

Efter protesterna backar nu barn- och utbildningsförvaltningen i Askersunds kommun. I ett pressmeddelande beklagar de ”det obehag som Josefin utsatts för” och meddelar att avslappningsövningarna ska återupptas.

– Nu kommer man att göra upp med Josefin och rätta till det som blivit fel, säger Per Eriksson, ordförande i Askersunds kommunstyrelse.

Var det ett felaktigt beslut att stänga av henne?

– Ja, det kanske man kan säga när man har alla papper på bordet, men nu gör vi det bästa av det här så att barnen får sin avslappningsövning, säger Per Eriksson.

Barn- och utbildningsförvaltningen i Askersund ska också se över det beslut från 2014 som förbjöd yoga i skolan. Beslutet, som låg bakom avstängningen av Josefin Wikström, handlar om att skolan ska vara neutral och inte idka religiös påverkan.

Josefin Wikström blir glad för elevernas skull när hon nås av nyheten att undervisningen ska återupptas.

– Självklart känns det jättebra, det kändes obehagligt att inte veta vad jag hade gjort för fel. Det sorgliga är att det inte blir förrän slutet på maj eftersom jag är i Indien. Men det viktigaste är att förbudet mot yoga försvinner, då ska jag fira.

Läs hela Josefins inlägg nedan.