Familjeåterförening för kidnappade flickor

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2018-03-25

De flesta av flickorna som kidnappades i februari av terrorgruppen Boko Haram befriades tidigare i veckan. Arkivbild.

De flesta av de skolflickor som kidnappades i februari av extremistgruppen Boko Haram i en skola i orten i Dapchi i den nordöstliga nigerianska delstaten Yobe har återförenats med sina familjer, rapporterar en journalist på plats från nyhetsbyrån AFP.

De 105 flickorna ska ha anlänt i Dapchi natten mot söndag lokal tid i fem bussar som eskorterats av den nigerianska armén. Totalt kidnappades 111 flickor den 19:e februari. Fem av dessa rapporteras ha mist livet i våldsamheter i samband med kidnappningen. En flicka befinner sig kvar i kidnapparnas våld, enligt uppgift efterson hon är kristen och har vägrat konvertera till islam.

Rapporter om att de kidnappade flickorna befriats kom i onsdags. Men det var då oklart hur många som hade fått komma hem. Efter att de släppts har flickorna befunnit sig i den nigerianska huvudstaden Abuja där de bland annat träffat landets president Muhammadu Buhari.

Uppgifter om flickornas frisläppande har tidigare stundtals varit motstridiga, och det har förekommit direkt felaktig information som kommit från hög myndighetsnivå.

2014 genomförde extremistgruppen en uppmärksammad räd mot staden Chibok, omkring 20 mil nordväst om Dapchi. Vid det tillfället kidnappades omkring 270 flickor, varav runt hundra fortfarande tros befinna sig i Boko Harams våld.