”Vi är mördaren på spåren”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-07

Ryska åklagare tror på en lösning av mordet på Anna Politkovskaja

En övervakningskamera fångar upp hur mördaren går in i Anna Politkovskajas hus på Lesnajagatan i Moskva.

En suddig bild från en övervakningskamera och en slängd pistol av märket Makarov.

Det är de enda synliga spår som finns efter Anna Politkovskajas mördare.

Två månader efter hennes död är mycket lite känt om mordutredningen.

Blommor utanför porten där Anna Politkovskaja mördades.

Genast efter att Anna Politkovskaja skjutits till döds utanför sitt hem den 7 oktober i år trädde ett huvudmotiv fram: Mordet hade med hennes arbete som frispråkig rysk journalist att göra. Utredningen togs snabbt om hand av Rysslands riksåklagare Jurij Tjajka. Vad som har hänt sedan dess vet vi mycket lite om. Två månader efter mordet nämns tre huvudspår i ryska medier:

Hämnd från tjetjenska krigsherrar.

En komplott av människor som vill smutskasta Rysslands president Vladimir Putin och Tjetjeniens premiärminister Ramzan Kadyrov.

Hämnd från den grupp poliser som dömdes till fängelse på grund av Politkovskajas avslöjanden. De utpekade har senare visat sig ha alibi för morddagen.

Flera, däribland Annas kollegor på Novaja Gazeta, har även pekat ut den ryska säkerhetstjänsten FSB som misstänkt.

”Den utländska versionen”

I slutet av oktober uttalade sig vice riksåklagare Aleksander Buksman om fallet och sa då, enligt nyhetsbyrån Ria-Novosti, att man kände till detaljer kring de motiv som skulle kunna ligga bakom mordet. De rättsskipande myndigheterna är ”utförarna av brottet på spåren”, sa Buksman.

I mitten av november utttalade sig riksåklagaren Jurij Tjajka själv om ännu ett spår - ”den utländska versionen”. Några detaljer nämndes inte men Tjajka avslöjade att man till följd av det nya spåret hade kommit överens med åklagarmyndigheten i Storbritannien om ett samarbete.

Misstänkt giftmord

Därefter har världens ögon åter riktats mot Ryssland på grund av ett annat dödsfall, det misstänkta giftmordet på den före detta FSB-agenten Aleksander Litvinenko i London. Samtidigt med honom nämns ofta Anna Politkovskajas namn. Hon kände honom, träffade honom flera gånger och efter hennes död inledde Litvinenko själv en mordutredning som avbröts den 1 november då Litvinenko insjuknade svårt. Han avled den 23 november.

Men bland Anna Politkovskajas kollegor på Novaja Gazeta ser man ingen koppling mellan de båda dödsfallen.

”Ingen välinformerad person”

– Den före detta säkerhetstjänstofficeren Litvinenko är en tragisk figur. Han var ingen välinformerad person. Det olyckliga är att han hamnade mittemellan två poler: Den en gång i tiden inflytelserike oligarken på flykt, Boris Berezovskij – och Kreml. För en enkel människa är det här en alltför farlig roll. Han blev offer för ett stort spel, säger Roman Sjlejnov, chef för Novaja Gazetas grävredaktion till aftonbladet.se.

Johanna Melén

Följ ämnen i artikeln