Trump lovar "exceptionell" domare

TT

Publicerad 2018-07-09

Bara timmar återstår tills USA:s president Donald Trump tillkännager sin kandidat till posten som ny domare i USA:s Högsta domstol.

"En exceptionell person kommer att väljas", skriver han på Twitter.

Klart är att det blir en konservativ ämbetsman. Redan under valrörelsen cirkulerade Trump listor på konservativa kandidater som han lovade tillsätta så fort tillfälle gavs – något som motiverade många att rösta på honom.

Nu handlar det om 81-årige Anthony Kennedys ersättare.

Kennedy, som går i pension den sista juli, har länge varit den "vågmästardomare" som avgjort när den nio personer starka domstolen stått och vägt i känsliga frågor. Det är till stor del på grund av honom som aborträtten upprätthölls 1992 och samkönade äktenskap blev lagligt 2015.

Med en riktigt konservativ efterträdare till Kennedy vädrar USA:s många motståndare till abort och samkönade äktenskap morgonluft.

Utredde Clinton

Enligt amerikanska medier står toppstriden mellan de federala domarna Brett Kavanaugh, Amy Coney Barrett och Thomas Hardiman. Men på måndagsmorgonen hade presidenten fortfarande inte bestämt sig, skriver tidningen The New York Times.

Kavanaugh kan dock tilltala Trump extra på grund av sin historia. Han har bland annat jobbat för president George W Bush och för Kenneth Starr, den särskilde åklagare som utredde den dåvarande presidenten Bill Clinton för misstänkta fastighetsaffärer, olämplig hantering av hemliga dokument och sexuella trakasserier på 1990-talet.

Enligt public service-kanalen NPR kom Kavanaugh senare fram till att sittande presidenter bör besparas från den typen av utredningar och eventuella åtal, något som kan klinga väl hos presidenten i ljuset av den pågående Rysslandsutredningen.

Tv-typ?

Amy Coney Barrett å sin sida anses ha de rätta moralkonservativa värderingarna samt göra sig bra i tv. Och Thomas Hardiman har arbetat tillsammans med presidentens syster Maryanne Trump Barry. Han är också den första i sin familj att ta en universitetsexamen – en personlig historia av den typ som Trump brukar gilla.

Ytterligare ett namn som förekommer i spekulationerna är Raymond Kethledge som har varit juridisk rådgivare till biltillverkaren Ford Motor.

Vem Trump än väljer kan Vita huset få problem med att få kandidaten godkänd i senaten. Republikanerna har förvisso 51 av de 100 platserna, men Arizonarepublikanen John McCain har varit frånvarande hela året då han kämpar mot hjärncancer och det finns senatorer som inte alltid är trogna partilinjen.

Fem i fokus

Dragkampen lär därför handla om främst fem senatorer: De mittenorienterade republikanerna Susan Collins och Lisa Murkowski från Maine respektive Alaska, som båda är för abort, samt de tre demokrater som röstade för presidentens förre HD-domare Neil Gorsuch. De är Joe Donnelly från Indiana och Joe Manchin från West Virginia, som båda är abortmotståndare, samt Heidi Heitkamp som representerar det djupt konservativa North Dakota där Trump är populär.

Republikanerna hoppas ha den nya domaren på plats i god tid före mellanårsvalet den 6 november, eftersom det finns en liten risk att partiet förlorar majoriteten i senaten då.

Rättad: I en tidigare version stod fel tid för tillkännagivandet.