Fyra pojkar åtalas för hot mot skola

Publicerad 2018-06-15

Fyra pojkar i 15-årsåldern startade ett Instagramkonto för att rikta hot mot Furulundsskolan i Halmstad.

Nu åtalas de fyra pojkarna för grovt olaga hot.

Enligt de själva var det tänkt som ett skämt.

I slutet av mars mottog Furulundsskolan i Halmstad flera hot om skolskjutning.

Hotet togs på största allvar. Flera poliser tillkallades för att bevaka och säkra tryggheten, skolan och fritidsverksamheten stängdes och föräldrar uppmanades att hålla sina barn hemma.

Nu åtalas fyra pojkar, 15 och 16 år gamla, för olaga hot, grovt brott alternativt falskt larm.

Hämtades av polis

27 mars startades ett Instagramkonto där både användarnamnet och inlägg hotade om en kommande skolskjutning som skulle äga rum två dagar senare, den 29 mars. En skärmdump på kontot spreds i en chattgrupp på Snapchat och snart kom hotet både till elevers och personals kännedom.

Redan samma dag kunde polisen hämta in en av pojkarna till förhör och dagen efter förhördes ytterligare tre pojkar. De kunde alla snabbt knytas till hotet.

I samband med att en av pojkarna hämtades till förhör fann polisen en kniv i innerfickan på hans jacka. Han åtalas nu för brott mot knivlagen.

”Tänkt som ett skämt”

Pojkarna nekar till brott men i polisförhör har samtliga berättat om hur idén om kontot växte fram på en idrottslektion den 27 mars. De menar dock att det bara var menat som ett skämt.

– Det var tänkt som ett skämt som spårade ur, säger en av pojkarna i polisförhör.

Åklagaren yrkar på att brottet ska bedömas som grovt med hänsyn till hotets art och omfattning eftersom tanken var att skrämma ett stort antal människor.

Följ ämnen i artikeln