Brand på Elgiganten: ”Öppna lågor”

Tre bränder på 31 minuter i regionen

Publicerad 2024-02-13

Elgiganten i Märsta började brinna kraftigt under natten mot tisdagen.

– Vi är där med fyra stationer och det är öppna lågor, säger Marie Nordahl vid räddningstjänsten.

Branden var den tredje i Stockholmsområdet på 31 minuter.

Automatlarmet från Märsta kom klockan 00.23.

Vid 00.23 fick räddningstjänsten ett automatlarm från elektronikvaruhuset Elgiganten i Märsta, norr om Stockholm.

Sex minuter senare var första brandbilen på plats.

– Vi kände röklukt och när vi gick in såg vi att det brann upp i taket. Nu brinner det med öppna lågor, säger Marie Nordahl, ledningsoperatör vid räddningstjänsten.

Även polisen ryckte ut till Märsta.

– Vi hjälper till med avspärrning och brottsutredande åtgärder. En förundersökning om

mordbrandAtt någon avsiktligt anlägger brand som innebär fara för någon annans liv eller hälsa eller fara för omfattande förstörelse av någon annans egendom. Det krävs alltså inte att någon dör av branden. är inledd, säger Mikael Pettersson, befäl vid polisens regionledningscentral.

Mack utrymd – väg stängd

Elgiganten ligger vägg i vägg med varuhuset Rusta. Räddningstjänsten har hittills lyckats förhindra spridning dit.

– Rusta är opåverkat och vi har släckt branden invändigt. Det verkar som att elden kommit via kassalinjen och tagit sig upp mot taket via en fasad. Nu brinner det fortfarande på taket och vi jobbar med stegbilar, säger Marie Nordahl strax före klockan 04.

Polisen har stängt av trafiken på Valstavägen utanför och utrymt en bensinmack som ligger mindre än 100 meter från Elgiganten. Trafiken på väg 263 rullar dock som vanligt.

– Det kommer bara mer och mer poliser och brandbilar. Vi har stängt ventilationen, men det luktar lite rök i lägenheten ändå, säger en kvinna i ett flerfamiljshus i närheten.

På tisdagsmorgonen hade branden nästan brunnit ut, och räddningstjänsten lägger morgonen på att jaga efter krypbränder och kontrollera att temperaturen på vinden går ner som den ska.

– Det ser bra ut just nu, vi kan lämna platsen om en till två timmar, säger Tobias Åkesson, presstalesperson på räddningscentral Mitt.

Tre bränder på 31 minuter

Branden på Elgiganten var den tredje i Stockholmsregionen på kort tid under natten mot tisdagen.

Klockan 23.52 kom larmet från en bilfirma i Bromsten i västra Stockholm. Där hördes flera explosioner från vad som misstänks vara bilar och gasflaskor i lokalen. Räddningstjänsten låter verkstaden brinna ner och inriktar insatsen på att förhindra spridning.

Vid 00.10 kom nästa larm, den här gången från en villa i Hägersten. Två personer fördes till sjukhus med allvarliga skador efter att ha tagits ut av rökdykare.

Branden i Bromsten pågår fortfarande på tisdagsmorgonen, enligt räddningstjänsten. Men de kan kontrollera elden och prognosen är att de kan lämna platsen inom två timmar.

Enligt polisen är brandorsaken fortfarande oklar och de inleder en förundersökning om mordbrand.

Polisen ser inget samband mellan bränderna.

Klockan 23.52 kom larmet från bilverkstaden i Bromsten.