Sigve, 21, dödades i norska Steinkjer: ”Fruktansvärt”

Publicerad 2023-04-11

Sigve Bremset, 21, var hemma på påskledighet när han kördes till döds av vansinnesföraren.

21-åriga Sigve Bremset dödades när en man körde ner flera personer med en skåpbil i norska Steinkjer på påskdagsnatten, rapporterar NRK.

– Han hade en stor förmåga att ta hand om omgivningen och var en cool farbror till sex syskonbarn, säger familjen.

Sigve Bremset var hemma i Steinkjer på påskledighet från sitt arbete, norr om Oslo, inom norska Försvarsmakten.

På natten till påskdagen hade han varit på konsert i staden tillsammans med några kompisar.

Strax efter klockan 02 befann han sig i centrala delarna av staden när en person i en vit skåpbil plötsligt körde upp på trottoaren i hög fart.

Sigve Bremset och två andra personer blev påkörda.

Polis och räddningstjänst larmades till platsen klockan 02.09.

De två andra personerna klarade sig med lindriga skador.

Räddningstjänsten i arbete efter dådet.

Sigve Bremset flögs med ambulanshelikopter till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda och han avled av sina skador.

”Var en cool farbror till sex syskonbarn”

Efter sig lämnar han sin mamma, pappa, tre vuxna bröder och mormor. Familjen har godkänt publicering av bilden på Sigve Bremset och beskriver honom aktiv inom idrott och friluftsliv, att han hade ett stort kompisgäng och var omtänksam mot alla i sin närhet.

– Han hade en stor förmåga att ta hand om omgivningen och var en cool farbror till sex syskonbarn. Han var stolt över sitt jobb i Försvarsmakten, låter familjen meddela via ett juridiskt ombud, rapporterar VG.

I söndags hölls en minnesstund för 21-åringen på brottsplatsen. Många samlades för att lämna blommor, tända ljus och minnas Sigve Bremset.

– Det är en fruktansvärd händelse med en dramatisk och fruktansvärd utgång. I dag är vi i chock i Steinkjer, säger borgmästare Anne Berit Lein, till NRK på söndagen.

Man i 30-årsåldern gripen

En man i 30-årsåldern, norsk medborgare, kunde gripas kort efter händelsen några kilometer från stadskärnan efter att han kört skåpbilen i ett dike.

Enligt norska polisen verkar handlingen ha varit avsiktlig då flera personer tvingades väja för skåpbilen när den körde upp på trottoaren, men man jobbar fortfarande med att få en överblick över händelseförloppet.

Mannen misstänks nu för vållande till annans död och har enligt norska polisen erkänt att det var han som körde skåpbilen.

Skåpbilen transporteras bort.

När åtalet mot mannen presenterades under söndagen ska mannen ha uttryckt sig förvirrat, och enligt mannens försvarare, Anne Marstrander-Berg, ska han först inte ha förstått vad som har hänt.

–Han är väldigt ledsen för det som har hänt, men han förstod det inte när han fick reda på åtalet i morse. Han har ingen förståelse för vad som har hänt, säger Marstrander-Berg, till VG.

Tidigare dömd

Mannen är känd av norska polisen och har tidigare blivit dömd för bland annat narkotikabrott, rattfylleri, olaglig förvaring av vapen och hot om terrorliknande handlingar, enligt VG.

Enligt uppgifter till NRK ska lokalpolis tidigare delat information om mannen med norska säkerhetspolisen (PST).

Mannen ska bland annat ha placerat ut stenar och andra tunga föremål på tågspår utanför Steinkjer 2016 i syfte att få tåg att spåra ur.

Han ska även tidigare ha skrivit att han velat eller planerat att döda fler människor än terroristen Anders Behring Breivik, enligt VG.

Följ ämnen i artikeln