Bingo och Julia om vardagen i Marbella: ”Lever svenne banan-liv”

Publicerad 2022-12-28

Marbella har alltid lockat filmstjärnor, affärsmän och kungligheter.

Två av de svenska kändisar som skaffat sig en plats i den spanska solen är Julia Franzén och Bingo Rimér.

De beskriver staden som ett soligt europeiskt Los Angeles – med lite för många mäklare.

– Jag saknar lite fler udda människor, säger Julia Franzén.

Ända sedan Marbella grundades på 1960-talet har det varit en plats som lockat filmstjärnor, musiker, framgångsrika affärsmän och kungligheter.

Genom tiderna har storheter som Sean Connery, Anita Ekberg och Brigitte Bardot skänkt glamour och stjärnglans åt staden som kallats en lekplats för rika.

Nu vallfärdar en ny generation kändisar hit. Och många är svenskar.

En av dem är influencern och tidigare Bacheloretten Julia Franzén. När planerna på en flytt till LA grusades av de amerikanska pandemirestriktionerna fick hon tänka om.

– Folk kallade Marbella för Europas LA. Jag hade aldrig varit där och testade och det kändes verkligen som en stad för mig. Jag älskar att leva och jobba i solen, säger hon.

”Vi lever som vanliga svenskar när vi är där, vi har ett vardagsliv och jobbar och tränar”, säger Bingo.

”Ett ställe för dem med koll”

Och att stanna kvar i Europa bara fyra timmar från Stockholm är rätt praktiskt för hennes relation. Hon och pojkvännen Bingo Rimér delar sin tid mellan Marbella och Stockholm.

Att jobba i Europas solstad under vintern minskar jobbstressen för Julia. Det är lättare att göra content när solen inte går ner vid klockan två på eftermiddagen.

– Här har man till sex, sju på kvällen på sig, säger hon och skrattar.

Bingo har hängt i Marbella sedan slutet av 90-talet då han hälsade på Ace of Base-medlemmen Ulf Ekberg som har hus här. Han märker tydligt hur staden skiftat identitet.

– Jag åkte ner för tjugo år sedan och kände mig som en världsstjärna och fick låna hans Hummer och köra runt i. Det var ett ställe dit de med koll åkte. Sen blev det väldigt mycket festande dit folk åkte för att leva vilda dagar, säger Bingo.

Nu har det blivit just ett litet Los Angeles, säger de.

– Det är mer hälsosamt, man tränar och umgås. Folk går ju runt i träningskläder som i Kalifornien, säger han.

Att jobba i Europas solstad under vintern minskar jobbstressen för Julia Franzén.

”Vill visa upp sin Lamborghini”

Många av de svenska kändisarna som köpt hus här, som Pernilla Wahlgren och Charlotte Perrelli, har slagit sig ner i bergen utanför Marbella. Linda Bentzing har ett strandhus i närliggande Estepona.

Julia och Bingo bor i staden. I sina instagramflöden äter de middagar hemma, hänger vid poolen, går på hajk och tränar på utomhusgymmet.

– Vi lever som vanliga svenskar när vi är där, vi har ett vardagsliv och jobbar och tränar, säger Bingo.

Men lyxen finns runt hörnet. I hamnen i Puerto Banús, där den spanske filmstjärnan Antonio Banderas fått en gata uppkallad efter sig, ligger lyxyachterna på rad. Lyxmärken som Gucci, Prada och Moncler ligger vägg-i-vägg och på gatan kör Lamborghinis och Bentleys förbi med jämna mellanrum.

– Men så är det i hela Europa. När välbärgade människor kommer och är lediga så vill de värna visa upp sin Lamborghini. Norrmän och amerikaner älskar ju att flasha. Vi svenskar har inte den kulturen. Jag och Julia lever ett svenne banan–liv när vi är där nere, säger Bingo.

Kritiken: Alla är mäklare

Att en massa andra svenskar hittat till Marbella stör dem inte.

– Det är så svenskt och det är svenskar överallt. Det är som en svensk stad med bättre väder, då stör det inte. Det är en härlig typ av svenskar som flyttar hit. Om man i är i Thailand kanske man stör sig lite mer på att det är många svenskar, säger Julia.

På sin instagram har Julia varit öppen med att hon kämpar med att känna sig hemma i staden som ibland mest känns som ”en plats med nyrika svenskar och mäklare”.

– Jag saknar lite mer inspiration, det som LA har. Det är så coola och udda människor. Det saknar jag i Marbella. Alla är typ mäklare där och är de inte det så ska de bli det.

Julia och Bingo delar tiden mellan Marbella, Stockholm och Jämtland där Bingo bygger en turistanläggning och stugby. När Aftonbladet når dem är de tillsammans i Stockholm och har en hel dags julfest för sina vänner innan de skiljs åt för att fira jul.

Julia ska tillbringa julen i Marbella med sin familj och Bingo ska fira i Jämtland med sina barn.

Era följare har ju sett att ni planerar för att skaffa barn. Har ni funderat på var ni ska bo om ni får barn i framtiden?

– Ja det har vi. Och det är många som frågar. Det svårt att veta hur det kommer ett kännas då. Det får vi ta då, säger Julia.

– Marbella är en bra plats tycker jag faktiskt. Mina barn brukar ju vara här och har gått i svensk skola några veckor då. Och här kan ju barnen gå i blöja året runt, säger Bingo.

Ända sedan Marbella grundades på 60-talet har det varit en plats som lockat till sig filmstjärnor, musiker, framgångsrika affärsmän och kungligheter.

Här är kändisarna som har hus i Marbella

Katrin Zytomierska.

Katrin Zytomierska, 45 , podcastprofil och företagare

Blev lycklig ägare till en lägenhet i Marbella 2021 och är i staden med jämna mellanrum. ”Det finns inget ställe på jorden som ger mig lika mycket som här. Varje gång, gång efter gång efter gång”, har hon skrivit om Marbella på Instagram.

Pernilla Wahlgren.

Pernilla Wahlgren, 55, artist

Artisten har haft hus i Marbella i flera år. Hon har nyligen lämnat sitt tidigare hus Casa Rosa och flyttat till sitt nya hus, Casa Pina, i ett område en bit utanför staden. Benjamin och Bianca Ingrosso, liksom föräldrarna Christina Schollin och Hans Wahlgren hälsar gärna på.

Charlotte Perrelli.

Charlotte Perrelli, 48, artist

Har haft en lyxvilla i ett gated community i bergen ovanför Marbella med maken Anders Jensen. Nyligen berättade hon på sitt instagramkonto att de sålt det 800 kvadratmeter stora huset.

”Det är kul för man vågar ta ut svängarna här. Ska man vara chic är man väldigt chic. Folk är ganska ”fancy” och uppklädda här nere. I de fina kvarteren älskar folk att synas och sticka ut. Folk är verkligen måna om hur de ser ut”, har hon sagt i en intervju med Expressen.

Johan Stael von Holstein.

Johan Stael von Holstein, 59, entreprenör

Bor i Marbella sedan 2020 med sin fru Jessica. ”Förutom det uppenbara med väder, värme och framförallt ljus, så är det ett väldigt aktivt liv man lever här. Padel, golf, tennis, gym, vandring, cykling, skidåkning… allt finns här och det är centralt i livet man lever här. Dessutom det en helt annan kultur och matkultur”, skriver han i ett mejl till Aftonbladet.

Alexander Pärleros och Ida Warg.

Ida Warg, 36, influencer

Influencern bor i Marbella sedan 2021. Här bor hon med Alexander Pärleros och deras två barn. Paret bor i ett gated community med pool och padelbana men håller parallellt på att bygga sitt egna drömhus.

Alexander Pärleros, 37, podcastprofil

Driver sin podcast Framgångspodden från Marbella. Här bor han och influencern Ida Warg och de två gemensamma barnen. Paret bor i ett gated community med pool och padelbana men håller parallellt på att bygga sitt egna drömhus.

Linda Bengtzing.

Linda Bengtzing, 48, sångerska

Köpte hus i Marbella 2018. Huset ligger vid havet och artisten har själv renoverat det för att skapa sitt drömhus.

Jan Emanuel.

Jan Emanuel, 48, riskkapitalist och tidigare riksdagsledamot

Socialdemokraten och riskkapitalisten köpte ett hus i bergen utanför Marbella. Han har senare sagt att han ångrar husköpet och att han istället planerade att köpa något inne i stadens exklusivare delar, som Puerto Banús eller Nueva Andalucia.

Paul Tilly.

Paul Tilly, 49, skådespelare

Flyttade ner när fästmön Isabella Staberg fick ett jobberbjudande i mäklarbranschen. Nu bor han här med fästmö och son. Tillsammans med fästmön jobbar han nu med att renovera och sälja lyxbostäder. ”Var och varannan bil är svenskskyltad och till och med ett otränat öga kan se en svensk på en kilometers avstånd. Många Marbellasvenskar har en lite stekig look”, säger han i en intervju med Aftonbladet.

Molly Rustas.

Molly Rustas, 27, influencer

En av Sveriges mest populära influencers köpte hus i Marbella 2020. Här håller hon på att bygga sitt drömhus med sambon Ross Paquette, 36 och son.

Camilla Fogestedt

Camilla Fogestedt, 30, mäklare och tidigare fröken Sverige

Flyttade till Marbella för två år sedan med sin kusin Julia Franzén och sadlade om från modell till mäklare. ”Jag känner mig så hemma här och har fått ett lugn jag inte haft tidigare. Här har jag naturen och träningen, men också restauranger, nattliv och internationell business och har verkligen fått en karriär”, säger hon i en intervju med Aftonbladet.

Mouna Esmailzadeh, 41, neuroforskare och entreprenör

I tv-serien Svenska powerkvinnor har läkaren och neuroforskaren visat upp sitt hem i Marbella och beskrivit varför hon vill bo där. ”Det bästa med att bo i Marbella, det är ljuset framför allt. Och det här lugnet, det är ett helt annat tempo”.

Stefano Catenacci

Stefano Catenacci, 56, krögare

Operakällarens tidigare stjärnkrögare lämnade lyxkrogen efter tidningen ETC:s avslöjande där han anklagades för att ha utsatt personal för sexuella trakasserier. Nu bor han i Marbella och driver restaurangen Caos Marbella.

Ulf Ekberg, 52, musiker

Den tidigare Ace of Base-medlemmen och låtskrivaren Ulf Ekberg har haft hus i Marbella sedan 90-talet.

Linda Pira.

Linda Pira, 37, artist

Artisten flyttade till Marbella under pandemin och bor här med sina två söner.

Bertil Hult, 81, affärsman

Grundaren till EF Språkresor har hus i Marbella. Det ryktas att han bor i det hemlighetsfulla miljardärscommunityt La Zagaleta där ett hus kostar mellan 22 miljoner och 375 miljoner kronor.