Trafikkaos – bandvagnar sätts in i snöovädret

Alice Nordevik/TT

Jens Bornemann/TT

Publicerad 2024-04-02

Vintern är inte över i södra Sverige.

Det kraftiga snöfallet orsakade en mängd trafikolyckor och långa köer. Polisen i Västra Götaland inledde en så kallad särskild händelse med anledning av trafikkaoset och i Jönköpingstrakten sattes bandvagnar in.

På tisdagskvällen var det långa köer på E20 och riksväg 26 i Skaraborg på grund av det svåra väglaget. I en del fall har trafikanterna suttit fast i flera timmar, enligt polisen. Även busstrafiken har ställts in.

Även i Östergötlands, Örebro och Jönköpings län är det stora trafikproblem. Till exempel är det långa köer i södergående riktning på riksväg 50.

I Jönköpings kommun är det långa köer längs E4 mellan Gränna och Huskvarna och även köer norr om Gränna. Räddningstjänsten är på väg med flera enheter, bland annat bandvagnar och fyrhjulingar för att undsätta personer som sitter fast.

Tidigare under eftermiddagen inträffade en mängd olyckor i bland annat Jönköpings och Östergötlands län, men det finns inga uppgifter om att någon skadats allvarligt.

Utfärdat vädervarning

SMHI har utfärdat en orange vädervarning för vind i kombination med snöfall för delar av nordvästra Götaland och sydöstra Svealand under tisdagen.

Lågtrycket har letat sig in söderifrån och bjudit på regn som sakta har övergått till snöfall.

Den orangea varningen gäller ett område från delar av nordvästra Götaland och österut mot södra Östergötland och samt de norra delarna av Jönköpings och Kalmar län.

– Det är kraftiga snöfall med större mängder som kan falla. I området som berörs av orangea varningar kan det komma uppemot två till tre decimeter snö, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Nytt snöoväder

De utfärdade varningarna gäller hela tisdagen, varpå lågtrycket väntas dra vidare österut.

Redan mot slutet av veckan väntar dock troligen en ny omgång snö på många håll.

– I morgon, onsdag, blir det mestadels klart, utom över Öland och Gotland. Men på torsdag kommer ett nytt lågtryck, säger Toni Fuentes på SMHI.

– Det kommer att bli mest snö eller snöblandat över hela landet. På torsdag mitt på dagen ser det ut att bli snö från Skåne och uppåt.

Följ ämnen i artikeln