Prostituerade utsätts för rån och grovt våld

Simon Uggla/TT

Publicerad 2024-04-21

Rån, våld och grova övergrepp mot prostituerade blir allt vanligare. I Stockholm finns flera aktuella fall, med gärningsmän så unga som 15 år.

– Mörkertalet är enormt, säger Simon Häggström på Norrmalmspolisens prostitutionsgrupp.

Ett hårdnande samhällsklimat, utbredd psykisk ohälsa, droger och inflation. Bakom utvecklingen finns sannolikt flera faktorer, tror Simon Häggström som arbetat mot prostitution i Stockholm i 15 år.

Oavsett förklaringsmodell så är trenden tydlig. Polisen ser hur rån, våld och övergrepp mot personer som säljer sex blir allt vanligare.

– Att sälja sex har alltid och kommer alltid att vara förenat med väldigt stor risk, men det har hänt något. Kvinnor som varit här till och från i flera års tid undrar vad som har hänt med Sverige och säger att sexköparna har blivit våldsammare och respektlösare. Det går knappt en vecka utan att vi tar upp en anmälan om någon form av grovt brott.

Kontanthantering bidrar till sexarbetarnas utsatthet. I Stockholm finns flera aktuella ärenden med grova rån, men också våldtäkter av misstänkta förövare så unga som 15 år.

Pojkar köper sex

Tonårskillar är numera återkommande även i sexköpsärenden utan misstanke om grövre brottslighet.

– När jag började jobba med det här så var mer eller mindre alla sexköpare 40–50 plus. I dag kan vi se sexköpare som är femton år. Vi hanterar inte mängder av tonårskillar, men tillräckligt många för att man ska reagera på det.

En gängse bild är att den som säljer sex använder droger. Verkligheten är snarare att det är köparna som är påverkade, säger Häggström.

– Vi ser väldigt mycket kokain och alkohol, vilket i kombination med risig kvinnosyn gör att gränsen för att bete sig våldsamt blir betydligt lägre.

Toppen av isberg

De ärenden som når polisens bord beskriver han som toppen av ett isberg.

– En absolut majoritet av alla brott som begås mot människor som säljer sex får vi aldrig kännedom om. Det är väldigt sällan man ringer 112 efter att ha blivit våldtagen eller rånad. I de fall det sker är det ofta kvinnor som har träffat oss tidigare, men vi når bara en liten del.

Det uppsökande arbetet sker i samband med tillslag mot bordeller och i samarbete med socialtjänsten. Men att övertyga kvinnor som ofta kommer från andra länder och bär på djup misstro till polisen är svårt.

Att bli rånad leder inte sällan till att kvinnorna hamnar i skuld.

– De flesta som kommer hit är i händerna på någon och det finns alltid någon som ska ha betalt. Beroende på hur förlåtande hallicknätverket är så finns det olika grader i helvetet.