Ahmed tvingades bli fångvaktare åt IS i Mosul

Uppdaterad 2017-02-20 | Publicerad 2016-12-02

MOSUL. Historierna gömmer sig i myllret av människor.

Ahmed Abd-Alakel ville hålla sig undan från IS – men tvingades jobba på terrorgruppens fängelse för bortrövade flickor.

– Jag lagade mat åt flickorna innan de skulle giftas bort. De yngsta var bara nio år, säger han.

Folk kommer genom dimman som overkliga skuggfigurer. Striderna om Mosul är inne på sin sjunde vecka och en miljon civila är kvar inne i den IS-kontrollerade staden.

Varje dag flyr tusentals bort från kulsprutornas knackande ljud. De söker någonstans att ta vägen.

Ett skydd mot regnet som väntar.

Vatten och mat.

Ahmed Abd-Alakel, 64, lämnade sitt hus i stadsdelen Mohareebin tidigt i morse tillsammans med hustrun Zahra Abd-Alakel, 51, och de fem barnen. Deras stadsdel utropades som “befriad” av den irakiska armén för flera dagar sedan, men freden är ännu inte vunnen.

IS krypskyttar gömmer sig kvar i moskéerna. När som helst kan de ropa ”allahu akhbar” och börja skjuta mot vuxna och barn.

Familjen har släpat runt sina väskor med filtar och kläder i leran i timmar. De har fått veta av soldaterna att flyktinglägren utanför Mosul är fulla och att de i stället måste hitta ett övergivet hus att flytta in i.

När vi möter dem är de trötta på kriget, trötta på hungern. Ändå vill de berätta vad de har sett.

När IS tog över Mosul sommaren 2014 arbetade Ahmed Abd-Alakel som föreståndare för ett barnhem. Som stadsanställd fruktade han att föras bort och aldrig mer komma tillbaka.

”Det var inte ett barnhem, det var ett fängelse”

Planen var att hålla sig undan. Men efter några månader hade terrorgruppen spårat honom. De sa att han skulle få tillbaka sitt gamla jobb.

Men IS barnhem liknade inget han tidigare sett. Flickorna och pojkarna var bortrövade yazidier, turkmener och shiaaraber från städerna Sinjar och Tal Afar. Deras föräldrar hade mördats av IS.

– De gav mig och min son order att laga mat åt barnen. Huset omgavs av tre meter taggtråd och beväpnade jihadister. Och snart förstod jag vad att det inte var ett barnhem utan ett fängelse, säger Ahmed.

Det smäller till från en granat. Fåglar lyfter från taken. Hustrun Zahra blinkar till.

Efter några veckor hämtade de pojkarna. De skulle tvångskonverteras och förberedas för att bli krigare och självmordsbombare.

Flickorna var bara nio år

Flickorna blev kvar. Och Ahmed lagade deras mat.

Han tar ett andetag, säger att han hade anat det, men ändå inte velat tro det. Flickorna var så unga, många bara nio, tio år.

Snart började det komma män till barnhemmet. Utlänningar från Marocko, Frankrike, Tunisien, Tjetjenien och Saudiarabien.

– Vi kommer hit för att hämta frukt, brukade de skämta.

Varje gång en man kom beordrades flickorna att ställa upp sig på led, enligt Ahmed Abd-Alakel. De flesta tog tid på sig, granskade flickorna noga.

Sedan valdes en av dem ut. Mannen visade upp ett papper från IS domstol som visade att han betalat för att få gifta sig och försvann med flickan.

Vi avbryts av nya explosioner. Lukten av krut och bensin sprider sig och snart har dimman blandats ut med röken från fronten.

Himlen får samma rödgula färg som marken. Det är ett ljus som inte liknar något annat.

Overklighetskänslan tränger sig på.

Bara vid ett tillfälle minns Ahmed att en flicka protesterade.

– Hon skrek: döda mig! Jag tänker inte gifta mig! Efter en kort stund fördes hon bort av beväpnade män och kom aldrig tillbaka.

Ahmed för handen över ansiktet.

– Flickorna var så tysta, säger han. Jag kan inte föreställa sig mig hur rädda de måste ha varit. Jag önskar jag hade kunnat hjälpa dem, men det fanns ingen utväg…

3000 kvinnor i IS våld

Ahmed fick aldrig veta flickornas namn. Det enda han kunde göra var att räkna var och en som kom och sedan försvann. Han kom upp i 27 stycken.

Vi rör oss bort till en öppen plats. Den befriade delen av Mosul liknar allt mer ett katastrofområde. Hundratals män och kvinnor köar i skilda led för att få mat.

Vi ser konvojer av tankbilar, fordonsreparatörer, hela krigets logistik. Bara de civila tycks ha glömts bort.

På andra sidan Mosul, i den del som fortfarande kontrolleras av IS, antas över 3 000 bortrövade flickor och kvinnor fortfarande hållas kvar.

Dimman hänger sig kvar och befrielsen dröjer.

1. De här deltar i slaget om Mosul

6 000 IS-anhängare finns inne i staden. De står mot:

■ Uppemot 60 000 irakiska trupper, förstärkta med kurdiska peshmerga-soldater.

Dessutom deltar både sunnimuslimska och shiamuslimska miliser, som slåss med den irakiska (shiamuslimska) regeringens välsignelse. Mosul är en sunnimuslimsk stad och därför är de shiamuslimska soldaternas deltagande mycket känsligt. Miliserna har skördat stora framgångar på slagfältet, men har också anklagats för övergrepp på civilbefolkningen i sunnimuslimska områden.

■ Situationen komplicerades ytterligare sedan även turkiska trupper samlats utanför Mosul. Något som väckt protester från den irakiska regeringen. Några shiamiliser har sagt att man kommer strida mot turkarna och "ge dem samma behandling som IS".

2. Så ska slaget gå till

De irakiska och kurdiska trupperna ska först rensa de närliggande byarna från IS-krigare. Anfallet ska ske från söder, norr och öster. Kurderna kommer att stoppa IS-krigare som flyr österut, samt ta hand om flyktingar. De kommer dock inte att gå in i staden. Själva stadskärnan ska tas av de irakiska specialtrupperna, som är tränade av USA, och som tidigare befriat städer som Tikrit och Falluja från IS.

3. Vad händer sedan?

■ Få tvivlar på att IS kommer att besegras. Men vad som händer sedan är en stor anledning till oro. Slaget kommer att utlösa en stor flyktingvåg, med upp till 1 miljon människor.

– Mosul riskerar att bli den största katastrofen på många, många år. Hundratusentals människor kommer att behöva hjälp med vatten, mat, tak över huvudet - allt man kopplar samman med mänskliga katastrofer, säger Bruno Geddo, representant för FN:s flyktingorgan UNHCR, till TT.

■ Många olika grupper har gått ihop för att krossa den gemensamma fienden IS, men frågan är vad som händer när slaget är vunnet? Det irakiska samhället är djupt splittrat efter år av sekteristiskt krig och i Mosul kommer det finnas tungt beväpnade sunni, shia, kurder och kanske även turkar i området. Shiamuslimska milisledare, som stöds av Iran, har gjort problematiska uttalanden före offensiven, som går ut på att slaget är ett led i att krossa sunnimuslimerna. Turkiet har å sin sida krävt att inga shiamuslimska miliser ska delta i Mosul.

Följ ämnen i artikeln