Tuffa förhandlingar väntar Österrikes Kurz

TT TT-AFP-Reuters

Uppdaterad 2019-10-01 | Publicerad 2019-09-30

33-årige Sebastian Kurz står inför tuffa förhandlingar. Arkivbild.

En tid av tuffa regeringsförhandlingar väntar storvinnaren i det österrikiska valet, Sebastian Kurz. Hans konservativa ÖVP ser ut att få 37 procent av rösterna – vilket ger en tydlig seger men ingen majoritet.

Hans regeringsalternativ är långt i från kristallklara.

Antingen söker Kurz stöd hos det skandalomsusade högerpopulistiska FPÖ, som tidigare ingått i regering med ÖVP tills avslöjandet av den så kallade Ibizaskandalen ledde till regeringens kollaps och söndagens nyval.

Eller så försöker han rida på den gröna vågen som går genom Österrike och höjde stödet för miljöpartiet De gröna – från att inte ha tagit sig in i parlamentet förra valet till att ha fått 14 procent av rösterna i nyvalet, enligt preliminära siffror.

Att Kurz skulle söka stöd hos Socialdemokraterna (SPÖ) utesluts av många. Tonläget och debatterna mellan partiledarna har varit hårda. Socialdemokraterna gjorde dessutom, med runt 22 procent, sitt sämsta parlamentsval sedan andra världskriget. Socialdemokratiska ledare säger att partiet nu bör fokusera på att reformeras för att bättre få ut sitt budskap till väljarna.

Gröna eller högerpopulister?

Oavsett vilken väg Kurz väljer att gå kommer han att göra väljare besvikna. Att luta sig mot vänsterorienterade De gröna lär inte tas väl emot av hans kärnväljare – eller av miljöpartiet där många ser Kurz som en fiende för att tidigare ha gett FPÖ regeringsmakt.

Werner Kogler, partiledare för De gröna, säger att partiet måste tänka över om en koalition "över huvud taget är vettigt".

En regering med FPÖ, som verkar ha tappat nästan tio procentenheter i valet och landade på 16 procent, är inte heller smärtfri eller i nära sikte. Ibizaskandalen ligger färskt i minnet hos Kurz väljare – och utomlands. Företrädare för FPÖ har dessutom vädrat att de föredrar att stanna i opposition.

– Jag tror att det blir svårt för honom att gå ihop med FPÖ, med tanke på vad det skulle leda till för reaktioner utomlands, har statsvetaren Kathrin Stainer-Hämmerle, vid Kärntenuniversitetet, tidigare sagt till TT.

Ekonomin – en kärnfråga

Kurz säger att han ska samtala med alla partier för att få ihop en stark koalitionsregering.

Förutom att bilda en regering är en av Kurz högsta prioriteringar nu Österrikes ekonomi, säger han i en intervju med statliga mediebolaget ORF på måndagen. Han pekar på orosmoln som en negativ ekonomisk utveckling i Tyskland, brexit och spänningar i relationen med USA.

– Vår utmaning är att säkra en god ekonomisk framtida tillväxt och att göra vårt absolut bästa för att se till att arbetslösheten i Österrike inte stiger igen. Det här kommer att bli en utmanande period, säger Kurz i en intervju med statliga mediebolaget ORF.

ANNONS