"Demokraterna är bara ute efter Trump"

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2019-09-27

Begick USA:s president ett allvarligt brott när han ringde sin ukrainske kollega och bad denne utreda en potentiell politisk rivals familj – eller gjorde han sitt jobb?

Frågan splittrar USA, men bland Donald Trumps anhängare i Ohio finns inte stöd för ett riksrättsförfarande.

– Demokraterna har försökt få till ett riksrättsåtal mot president Trump sedan han valdes. Trummandet slutar aldrig, säger Linda Burke, republikansk viceborgmästare i staden South Lebanon i Ohio.

– De är rädda för att han blir omvald. Kongressen ägnar sig åt en form av maktmissbruk.

Den utredning om ett eventuellt riksrättsåtal som det demokratledda representanthuset startat är ett hett samtalsämne i USA just nu. Utredningen kom till sedan en visselblåsare larmat om ett samtal den 25 juli, i vilket Trump ber Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj om "en tjänst".

Tjänsten handlade om att utreda uppgifter kring exvicepresident Joe Biden, som leder i mätningarna över vem demokratiska väljare vill se som Trumps motståndare i nästa års presidentval, och hans son Hunter Bidens arbete i Ukraina efter revolutionen där 2014.

Krävde åklagares avgång

Under tiden som vicepresident hade Joe Biden nära kontakt med Ukraina och krävde i ett läge att en riksåklagare skulle avgå för att han inte lyckats bättre i arbetet mot korruption. Riksåklagaren översåg även anklagelser mot delar av ledningen i ett ukrainskt gasbolag som Joe Bidens son, Hunter Biden, nyligen hade inträtt i styrelsen för.

Donald Trump och hans personliga advokat Rudy Giuliani anklagar nu Joe Biden för att ha krävt att riksåklagaren skulle sluta, i syfte att skydda sin egen son.

Joe Biden var dock långt ifrån ensam om att kräva riksåklagarens avgång – även EU, Internationella valutafonden (IMF) och ukrainska aktivister anklagade honom för att bland annat ha dolt korruption och ansåg att han borde lämna jobbet, skriver nyhetsbyrån AFP.

Hittills har det inte kunnat beläggas rättsligt att Joe eller Hunter Biden begått något brott i Ukraina.

Ingen betalning

I veckan publicerade Vita huset ett memorandum om telefonsamtalet mellan Trump och Ukrainas president, som i stora delar återger vad som sades. Detta diskuteras nu på kaféer, arbetsplatser och i medierna i USA.

Men vilka slutsatser som dras beror mycket på vem som resonerar: I mer liberala tv-kanaler som MSNBC och CNN argumenteras kraftigt för ett riksrättsförfarande, då man drar slutsatsen att presidenten försökt påverka nästa års presidentval. I konservativa tv-kanaler som Fox News kallas Demokraterna galna och psykotiska, där heter det att Trump bara gjort sitt jobb.

Det sistnämnda skriver Barbara Burkard, pensionär och aktiv i ett lokalt republikanskt parti i sydvästra Ohio, under på.

– President Trump erbjöd dem (Ukraina) varken pengar eller någon annan form av betalning för att undersöka Biden. Han är ansvarig för upprätthållandet av lag och rätt och frågan är om herr Biden eller hans son brutit mot lagen, säger Burkard.

Vill leda bort

TT: Men anser du att det är korrekt av USA:s president att be ett annat lands president undersöka en möjlig politisk rival?

– Ja, för om han (Joe Biden) bröt mot lagen när han var vicepresident så måste det hanteras.

Burkard och hennes vän Lori Viars, som arbetar med kampanjer för lokala republikaner, säger att de tror att Demokraterna med riksrättskraven försöker leda bort allmänhetens uppmärksamhet från vad de anser är president Trumps framgångsrika politik. Som exempel på denna nämner de sjunkande arbetslöshet och god ekonomi.

– Jag är trött på Demokraternas agerande. De får inget gjort i kongressen, de är bara ute efter Trump hela tiden, säger Viars.

– De gör så för att han styr som en konservativ politiker. De avskyr hans politik.

Fördel Trump?

Linda Burke understryker att det som pågår i nuläget enbart är en kongressutredning, inget riksrättsförfarande.

– Om ett brott verkligen har begåtts återstår att se – och skulle det vara så blir jag mycket, mycket besviken. Men medan utredningen pågår hoppas jag verkligen att de här ropen på riksrätt upphör, säger hon.

Demokraterna har majoriteten i representanthuset och har därmed möjlighet att lägga fram riksrättsanklagelser. Men om presidenten ska fällas krävs att två tredjedelar av senatorerna röstar för – vilket är mycket osannolikt då Republikanerna har majoriteten i den kammaren.

Huruvida riksrättsprocessen ändå ska inledas, som en markering, har splittrat Demokraterna och talman Nancy Pelosi har fram till nyligen varit motsträvig. Detta bland annat eftersom Donald Trump tros kunna använda en sådan process till sin fördel i nästa års valrörelse.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig beskrivning Trumps anklagelser mot Joe och Hunter Biden.