Norra Italien håller stängt efter coronautbrottet: ”Undvik att åka hit”

Uppdaterad 2020-02-27 | Publicerad 2020-02-26

MILANO. På några dagar har coronaviruset exploderat över norra Italien – och spridits till bland annat Sverige.

Nu håller skolor, sevärdheter och hela städer stängt.

– Undvik att åka hit nu om ni inte måste, säger Milanobon Monica Schlosser, 49, från Borås, till Aftonbladet.

Under helgen slog coronaviruset ner som en bomb över norra Italien. På onsdagen hade 374 personer smittats och 12 personer dött, uppger Al Jazeera.

Och de flesta fall som i dagarna upptäckts i andra delar av Europa, i bland annat Sverige, Finland och Spanien, kopplas till folk som kommer från eller har varit på besök i norra Italien.

Elva mindre städer i Lombardiet har stängts ner totalt och i regionens huvudstad, Milano, är utbrottet påtagligt även om staden i stort anses vara trygg att vistas i. Skolor, butiker och andra verksamheter håller stängt. Barer tvingas slå igen efter klockan 18. Den ikoniska domkyrkan har stängt för turister och flera fotbollsmatcher har stoppats eller tvingas spelas inför tomma läktare.

– Det är absolut färre folk ute på stan och det är tomt på tunnelbanan. Att åka kommunalt undviker man helst just nu, säger Monica Schlosser, 49, från Borås.

Hon och dottern Jennifer Mannori, 16, sitter på en uteservering i centrala Milano. Att sitta inne på ett café är inget alternativ för dem just nu. Det gäller även privata tillställningar inomhus.

– Jag skulle verkligen inte gå på någon fest just nu. Inte ens med bara goda vänner i närheten. Vi håller oss lite för oss själva just nu, säger Monica.

Monica Schlosser med dottern Jennifer Manori.

”Som om kriget brutit ut”

På söndagen meddelade Jennifers skola att man skulle ha stängt i minst en vecka. I stället hålls onlinelektioner som hon kan göra hemifrån. Under söndagen rapporterade italiensk media även om hur matbutikernas hyllor tömts på framförallt basvaror som pasta och tomatsås.

– Vi var ute och handlade och då var det verkligen som om andra världskriget brutit ut. Men nu är folk fortfarande ute och handlar. Folk försöker hamstra torrvaror men färskvaror finns, säger Monica, som inte tror att Italien kommer att drabbas av någon matkris.

– Men här var man verkligen inte beredd på detta. Vi följde nyhetsrapporteringen och tänkte, precis som man gjort i Sverige, att ”det händer väl inte här”.

I Milano är hyllorna åter fyllda av mat och det snarare slut på handsprit och munskydd – som familjen beställt en leverans av till på fredag. Monica känner sig trygg i Milano men tycker att det är viktigt att ta coronautbrottet på allvar – av respekt för de äldre som befinner sig i riskzonen.

– Undvik att åka hit nu om man inte måste. Jag skulle inte själv just nu vilja åka till en stad där man tror att det skulle komma att explodera, säger Monica.

– Man måste förstå att det här är ingenting att leka med. Jag tror att det tyvärr kanske redan finns i en större utsträckning i Sverige fast man inte vet om det.

Stängt klockan 18

Stockholmaren Elin Bengtsson, 25, pluggar på distans och ska bo i Milano i ett halvår tillsammans med några kompisar som är utbytesstudenter. Efter en månad i de livliga barkvarteren kring Porta Venezia har staden plötsligt stängts ner. På kvällen gapar barerna i hennes hemkvarter tomma.

Elin Bengtsson, student.

– Jag är som tur är inte i riskgruppen för att bli så sjuk så för mig känns det inte som det är på liv och död även om man ju även har gamla och sjuka i sin närhet, säger Elin.

– Men när ens vardag inskränks på ett sätt som är så tydligt, det är klart att man känner något kring det. Man har ju inte åkt hit för att ligga på sitt rum och titta på Netflix utan för att kunna vara ute, säger Elin.

Men du blir kvar i Milano?

– Ja, jag försöker tänka att det kommer att blåsa över och det tror jag, just eftersom man jobbar så bra preventivt kring det här.

Vad gör ni om dagarna nu?

– Vi försöker att lösa lite praktiska grejer och gå runt. I dag gick vi till exempel till skattekontoret och skulle registrera oss. Även där blev vi påminda om viruset när de bara tog in 15 personer åt gången. De som jobbade där sa att ett besök skulle ha tagit en kvart, men det tog två timmar.

Personal på flygplatsen Linate screenar ankommande.

Undviker folksamlingar och turistmål

Civilingenjörsstudenten Erik Rehmberg, 24, från Göteborg skulle ha påbörjat sin utbytestermin i Milano i måndags. Då stängde universitetet på obestämd tid.

– När jag kom hit i tisdags var det liv och rörelse här – det kändes som det Milano man hade förväntat sig. Alla sevärdheter, restauranger och barer var öppna på kvällarna och det var helt annorlunda än i dag, säger KTH-studenten.

– Nu är det inte så mycket folk ute, många har munskydd och tar mycket avstånd för varandra. Man är mer försiktig överlag.

Erik Rehmberg, student.

På vilket sätt är du själv mer försiktig?

– Nu är jag mer restriktiv i vad jag gör om dagarna och jag åker inte runt som jag gjorde i förra veckan. Jag försöker att undvika folksamlingar och populära turistmål utan rör mig i andra delar av stan, där jag vet att det inte är lika mycket folk. Man gör det nödvändiga på dagen, handlar mat till exempel, sedan håller jag mig nära lägenheten eller inomhus.

Har du övervägt att åka hem igen?

– Jag har funderat på det och pratat med flera andra svenskar som redan har åkt tillbaka för att avvakta läget därifrån. Vissa finska studenter har till och med uppmanats från sin skola att lämna regionen. Men jag väntar här lite till.

– Det går lite upp och ner när det kommer till oron för själva viruset. Jag har ju respekt för själva viruset men det känns väl som att man blir mer rädd för nyhetsrapporteringen och när man ser folk på stan som går runt i skyddsmask. Då blir man påmind om att man faktiskt befinner sig i en stad med en ganska aktiv virusspridning.