Strömavbrott och trafikkaos i Ciaras spår

TT-AFP

Publicerad 2020-02-10

Tiotusentals är strömlösa och hundratals tåg och flyg har ställts in under måndagen på grund av stormen Ciaras framfart i nordvästra Europa.

Vindkraftverk har stoppats av säkerhetsskäl i Belgien och stora områden är översvämmade i Storbritannien.

Stormen Ciara har ställt till med stora bekymmer i Europa. Hundratals flyg ställdes in över Europa, liksom flera tåglinjer med tiotusentals drabbade resenärer som följd.

Elen för 130 000 hushåll i norra Frankrike har stängts av för rädsla av höga vågor och vindstyrkor på 36 meter per sekund uppmättes längs kusten. I 31 franska departement har elledningar och träd blåst ned och tak förstörts i stormen.

Stora områden i norra Storbritannien har drabbats av utbredda översvämningar och varningar är fortsatt utfärdade för kraftiga vindar under måndagen.

– Stormen Ciara är på väg bort men det innebär inte att vi går in i en lugnare väderperiod, säger Alex Burkill, meteorolog vid brittiska vädertjänsten Met office.

– Det kommer att vara instabilt, säger han och varnar för att snöstormar kan komma att slå mot landet.

På måndag morgon var fortfarande 170 varningar för översvämningar utfärdade i framför allt norra England och längs södra kusten.

I Belgien stängdes verksamheten i vindkraftsparken i Nordsjön av säkerhetsskäl efter att vindarna blivit för hårda och i huvudstaden Bryssel skadades byggnader och hus i stormen.