SD-profil dömd för 39 bedrägerier mot riksdagen – får fortsätta jobba där

Partiledningen vägrar kommentera Jakobssons brottslighet

Publicerad 2020-03-26

SD-profilen Stefan Jakobsson fälldes i tingsrätten för närmare 40 bedrägerier mot riksdagen – men jobbar kvar på partiets riksdagskansli.

Nu har Jakobsson valt att inte överklaga domen.

Samtidigt vägrar SD:s partiledning i dag kommentera brottsligheten – där Jakobsson lät skattebetalarna stå för romantiska hotellövernattningar samt taxi från thaimassage och nattklubbar.

SD-profilen Stefan Jakobsson dömdes i slutet av februari av Eskilstuna tingsrätt för närmare 40 fall av bedrägeri mot riksdagen.

Brotten skedde under hans tid som riksdagsledamot – och avslöjades i Aftonbladets granskning ”Maktens kvitton” under 2018.

Överklagar inte

Nu har tiden för att överklaga domen till hovrätten gått ut.

Det innebär att Jakobsson accepterat påföljden på villkorlig dom och ett skadestånd på närmare 11 000 kronor. SD-profilen ska även betala sina advokatkostnader på närmare 113 000 kronor.

Stefan Jakobsson i Eskilstuna tingsrätt då rättegången inleddes.

Romantiska hotellövernattningar

Jakobsson lät bland annat skattebetalarna stå för romantiska hotellövernattningar och privata taxiresor från massage, middagsdejter och nattklubbar.

När Jakobsson avslöjades drog han tillbaka sin riksdagskandidatur och kritiserades även av SD:s partiledare Jimmie Åkesson i en intervju med Aftonbladet.

Men internt lät det annorlunda.

Sms från Åkesson

“Kliv av så löser vi det på annat sätt”, skrev Åkesson i ett sms när skandalen briserade, enligt polisförhör med Jakobsson.

Jakobsson fick stanna kvar i partiet och arbetar vid SD:s riksdagskansli med en månadslön på 55 300 kronor, enligt sina egna uppgifter under rättegången.

SD:s partiledning vägrar i dag svara på frågor om Jakobssons brottslighet - och om partiledningen har fullt förtroende för Jakobsson eller om han tvingas sluta.

Istället hänvisar SD till tidigare svar.

”Komplex fråga”

“Vi behöver naturligtvis i grunden titta på beslutet och föra fortsatta samtal internt. Detta är en komplex fråga av flera skäl, då inte minst med tanke på relationen mellan arbetsgivare och arbetstagare. Det är viktigt att komma ihåg att detta berör en person som är anställd hos oss och alltså inte en person som är förtroendevald”, uppgav partiets presschef Henrik Gustafsson när domen föll i tingsrätten i slutet av februari.

Två månader innan rättegången, den 9 december 2019 skickade Jakobsson in en begäran om “ersättning för tjänsteresor” till riksdagen.

Ville ha tillbaka pengar

SD-profilen ville “omgående” ha tillbaka pengar för taxiresor han tidigare hade uppgett var privata och återbetalat.

Det handlade bland annat om taxiresor från en thaimassagesalong och nattklubbar.

Enligt Jakobsson var det skattebetalarna som skulle stå för dessa och andra resor, totalt 8 310 kronor.

Lämnar inga kommentarer

”Resorna har vidtagits som ett led i utövningen av mitt tidigare uppdrag som riksdagsledamot”, skrev han till riksdagsförvaltningen.

En vecka efter Jakobssons krav om pengar svarade riksdagsförvaltningen honom att de ville ”avvakta den slutliga utgången i målet”.
Nu i mars har Jakobsson återkallat sin begäran.

Aftonbladet har sökt Stefan Jakobsson och hans advokat för en kommentar, men de har inte återkommit.

LÄS FLER ARTIKLAR I GRANSKNINGEN

L-topp hyr makens bostadsrätt – får 412 000 kr under mandatperioden
Efter Aftonbladets granskning – flera poliser utreder riksdagsfusket
Fyra riksdagsledamöter har avgått – en har tagit timeout
SD-toppen åkte på djurfest – bokförde det som ”tjänsteresa”
KD-toppen åkte till bröllop – tog betalt för tjänsteresa
Hela granskningen ”Maktens kvitton – så tipsar du reportrarna