Drabbade i Moçambique räddas undan cyklonregn

TT-AFP

Publicerad 2019-04-28

Förstörelsen i Macomia i Moçambique efter cyklonen Kenneth.

Hjälparbetare i Moçambique kämpar mot klockan för att hjälpa människor undan kraftiga regn och översvämningar.

Minst fem människor har dött och byar totalförstörts sedan cyklonen Kenneth drog in över norra delarna av landet.

FN vittnar om en omfattande förstörelse i Moçambique sedan cyklonen Kenneth drog in över Cabo Delgado-provinsen i torsdags.

– Alltför många små samhällen är helt förstörda, inte ett enda hus står upp längre, säger Saviano Abreu vid FN:s samordningsorgan OCHA, efter ett rekognosceringsuppdrag där förödelsen bevittnats från luften.

Fem personer har rapporterats döda efter cyklonen.

Drabbade i nöd

Kraftiga regn har börjat orsaka översvämningar i staden Pemba med runt 200 000 invånare, som hittills inte drabbats alltför hårt av cyklonen. Hjälparbetare försöker ta sig in i drabbade områden för att hjälpa invånare som stängts in av översvämningarna.

– Folk är redan i behov av hjälp, säger Saviano Abreu.

Hjälparbetare försöker bedöma hur svåra översvämningarna är och vittnesmål berättar om midjehögt vatten i Pemba och områden i närheten, uppger Abreu.

Invånare nära vattendrag uppmanas evakuera och regnen riskerar även att drabba södra Tanzania.

– Det här kommer att bli en väldigt komplex insats. Jag skulle säga att skydd är en stor prioritet, eftersom regn väntas de kommande dagarna och vatten och mat kommer att snabbt behövas, säger Abreu.

Massiv förstörelse

Kenneth beräknas ha förstört 3 300 bostäder och omkring 18 000 personer befinner sig i nödläger, enligt Moçambiques krismyndighet. Hjälparbetet har försvårats av skadad infrastruktur och bristfälliga kommunikationer.

– Det svåraste är transport. Vi har ännu inte helikoptrar. Vi behöver mycket understöd, säger Kleber Castro, kapten vid den brasilianska räddningsinsatsen som är på plats.