Här finns påskens farligaste trafikfällor

En av årets mest olycksdrabbade helger

Filip Joelsson/TT

Publicerad 2019-04-18

Påsken är här och med den en av årets mest intensiva helger i trafiken, med längre restider och hög olycksrisk.

– Att hålla hastigheten nere kan rädda liv, säger Joanna Ljunggren på Trafikverket.

Många är vi som reser kors och tvärs över Sverige för att fira påsk med nära och kära, med trängsel i trafiken som följd. Framförallt under skärtorsdagen och annandag påsk.

Högtidshelgen är också en av de mest olycksdrabbade under året.

– Vi kan tyvärr tydligt se att påsken är en väldigt olycksdrabbad helg i trafiken. Förra året omkom 8 personer och över 200 personer skadades, säger Joanna Ljunggren, presskommunikatör på Trafikverket.

Hälften kör för fort

Folk som kör fortare än vad som är tillåtet och farliga omkörningar är två starkt bidragande orsaker till olyckorna.

– Hälften av trafikanterna kör fortare än tillåten hastighet, trots att man inte vinner så mycket tid på det. Kör man 80 kilometer i timmen i stället för 90 så förlorar man max 50 sekunder per mil, säger Joanna Ljunggren.

Vid särkilt olycksdrabbade sträckor sätts åtgärder in. E4:an mellan Gävle och Tönnebro, som har hög belastning på grund av semesterfirare som ska till och från fjällen, får omkörningsförbud i norrgående riktning under skärtorsdagen. På annandag påsk får samma sträcka omkörningsförbud i södergående riktning.

I Jönköping pågår en populär motormässa, vilket påverkar trafiken i hela staden och för förbipasserande på E4:an.

– Där kommer vi i samarbete med polisen att sätta in åtgärder för att hålla nere hastigheten, säger Joanna Ljunggren.

Andra vägar där trafiken väntas bli intensiv är E20 mellan Stockholm och Göteborg, E4 mellan Stockholm och Sundsvall, E22 mellan Norrköping och Kalmar samt riksvägarna i fjälltrakterna.

Milt väder – kalla nätter

Den sena påsken och det milda vädret som är att vänta på många håll behöver inte vara en garanti för ett bra vägunderlag, enligt SMHI.

– Vi dras fortfarande med nätter där temperaturen sjunker mycket. I delar av Norrland och de inre delarna av Götaland och Svealand kan det bli nollgradigt, i vissa fall minusgrader, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

Den torra luften gör dock att risken för frost på vägbanorna inte är så stor.

– Man bör alltid vara försiktigt när temperaturen går mot nollgradigt, men risken för frost är inte jättestor i år, säger Marcus Sjöstedt.