Hektisk julhelg på flera akutmottagningar

Britta Kramsjö/TT

Uppdaterad 2020-01-03 | Publicerad 2020-01-02

Stort patienttryck i Stockholm, tunt med vårdplatser i Göteborg och normaldrift vid akutmottagningarna i Malmö och Lund.

Flera akutmottagningar i landet har klarat jul- och nyårshelgen bra, även om det varit mycket att göra.

I Stockholmsregionen har det däremot varit tuffare.

– Trycket har varit enormt, säger Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus.

På akutmottagningarna i Stockholm var dagarna kring jul särskilt tuffa med stor vårdplatsbrist, säger Johan Styrud, som även är ordförande för Stockholms läkarförening.

– Under julhelgen och dagarna runt där har vi haft enormt svårt att kunna lägga in folk. Det har varit en enorm brist på vårdplatser. Man öppnade lite vårdplatser precis före nyårshelgen så nyår har varit lite bättre. Då var det bara ett elände i stället för ett väldigt stort elände över julhelgen, säger han.

För patienterna har det bland annat inneburit lång väntetid på akuten för att få en vårdplats.

– Man kan få ligga på akuten ett halvt dygn eller dygn innan man får en vårdplats. Gränsen för att bli inlagd blir väldigt hög och sedan blir det väldigt bråttom att få hem folk, säger Styrud.

Enligt Patrik Söderberg, chefläkare i Region Stockholm, har verksamheten vid akutmottagningarna, trots det ansträngda läget, ändå fungerat.

– Chefläkarna rapporterar att det är höga beläggningar på vårdavdelningarna men att det har fungerat på akuterna. Vi har fler vårdplatser öppna jämfört med förra året och vi kommer också öppna fler vårdplatser efter nyår.

"Inte helt smärtfritt"

Men trots att man har försökt anpassa och planera bemanningen inför helgerna genom att bland annat skjuta på utbildning och planerad vård till senare har det varit ett stort tryck.

– Stundtals kan det vara väldigt, väldigt ansträngt. Det är tyvärr så det är i akutsjukvården, men man rapporterar också att det ändå löper på, säger Söderberg.

Vid Sahlgrenska universitetssjukhusets akutmottagning i Göteborg har trycket under helgerna varit normalt jämfört med tidigare år – varken sämre eller bättre, enligt Sari Siirilä, vårdenhetschef vid Sahlgrenskas akutmottagning. Tillgången till vårdplatser har dock varit tajt.

– Vi har haft det inflöde som vi kanske hade räknat med. Inga större jättebekymmer med vårdplatser heller. De har räckt till på håret, men ändå räckt till, säger hon.

– Nu är det mycket överbeläggningar på avdelningarna så jag ska inte säga att det är helt smärtfritt. Det sätter ju tryck på avdelningarna vilket är tråkigt givetvis.

Högt tryck under jul

Trots större belastning än vanligt under julaftonsdygnet har akuten vid Norrlands universitetssjukhus (Nus) i Umeå klarat helgerna bra, enligt Paula Johagen, verksamhetschef vid akutmottagningen vid Nus.

– Sedan var det halkan som kom så det har varit mycket halkolyckor, men det blir oftast inte inläggning av dem om det inte blir så att de ska opereras, säger hon.

– Vårdplatsläget har varit blandat. Det har inte varit katastrof, men det är lite som till vardags, det är oftast fullt. Men med tanke på att man drar ner på vårdplatser under jul har det ändå varit hanterbart.

På akutmottagningarna vid Skånes universitetssjukhus (Sus) har verksamheten fungerat som normalt under jul och nyår, uppger David Sparv, högre vårdplatsstöd vid Sus, och antalet patienter som sökt vård på akutmottagningarna under helgerna skiljer sig inte nämnvärt jämfört med tidigare år.

Samtidigt har vårdplatsläget på Sus varit ansträngt, men under kontroll, enligt Sparv.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln