Klart: Skolbudgeten går inte igenom

Publicerad 2019-12-17

John Eklöf (M), andre vice ordförande i grundskolenämnden är nöjd efter att styrets budget fallit. Och Malmöbarnen fick som de vill.

Det rödblå styret i Malmö får inte igenom sin skolbudget för nästa år.

Oppositionen röstade som väntat nej och kräver nu att budgeten omarbetas.

– Det är inte rimligt att stadens elever och barn ska bära kostnaden om kommunen behöver göra neddragningar, säger John Eklöf (M), andre vice ordförande i grundskolenämnden.

På tisdagsförmiddagen har Malmös grundskolenämnd sammanträtt angående det hårt kritiserade förslaget om att minska grundskolebudgeten med 50 miljoner nästa år.

Nu står det klart att budgeten inte går igenom.

Oppositionen kräver nu i stället att kommunstyrelsen förstärker grundskolan med åtskilliga miljoner nästa år.

Efter att Centerpartiet, Miljöpartiet, Moderaterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet röstat ned det budgetförslag som Liberalerna och Socialdemokraterna presenterat kommer ärendet nu att återremitteras.

Kräver att KS tillskjuter pengar

– Det är inte rimligt att stadens elever och barn ska bära kostnaden om kommunen behöver göra neddragningar. Då får man göra det på andra områden än att göra det på detta. Det är bättre att kommunstyrelsen tillskjuter medel som de har till sitt förfogande till grundskoleverksamheten än att göra annat för pengarna, säger en nöjd John Eklöf (M), andre vice ordförande i grundskolenämnden.

De fem oppositionspartierna har även gett grundskoleförvaltningen i uppdrag att ta fram en skrivelse, för att begära ytterligare pengar. Det för att de ska nå upp i samma verksamhetsnivå som 2019 och ta höjd för såväl höjda lärarlöner som högre kostnader.

Enligt det återremissyrkandet som samtliga oppositionspartier ställde sig bakom innebär det att det behövs minst 50 miljoner kronor till i grundskolenämndens budget.

”Vi har stora utmaningar”

– Förvaltningen behöver hämta hem det till grundskolan så att vi kan säkerställa en god verksamhet, en bra utbildning och att vi efterföljer och efterlever skollagen, säger John Eklöf.

Moderaterna menar att mer resurser till skolan är av yttersta vikt.

– Vi har stora utmaningar i Malmö. Vi har hög arbetslöshet och ett stort utanförskap. Alla är rörande överens om att vårt viktigaste verktyg som vi har är att kunna garantera våra elever tillräckliga kunskaper för att kunna tillgodose en gymnasieexamen så att den kan stå till förfogande på arbetsmarknaden.

Han fortsätter:

”Skickar en tydlig signal”

– Gör vi inte det så är risken eller konsekvensen att det blir ett långvarigt utanförskap. För vissa elever blir sista utvägen att de lockas av kriminalitet eller andra brottsliga handlingar i sitt utanförskap. Vi vill ta till alla medel för att förhindra att den utvecklingen försämras.

Centerpartiet menar att beslutet är en tydlig signal.

– Jag hoppas att kommunstyrelsen här kan bevilja de 50 miljoner som vi bedömer behövs för att bibehålla verksamheten i våra skolor. Det skickar en tydlig signal till styret att den samlade oppositionen tar skolan på allvar och kommer slåss för skolsatsning, säger Joacim Ahlqvist (C), ledamot i grundskolenämnden, i ett pressmeddelande.

Det budgetförslag som presenterades av S-L-styret hade inför sammanträdet fått ta emot kritik från fackligt håll och framkallade även en föräldrademonstration under måndagskvällen.

Följ ämnen i artikeln