12-åring flydde brand – i storebroderns bil

Emma Gyllestad/TT

Publicerad 2019-12-17

Arkivbild från en skogsbrand i Australien i början av november.

12-årige Lucas Sturrock i Australien var ensam hemma när han såg hur skogsbranden närmade sig hans hus. Då hoppade han in i storebroderns bil – och flydde elden med sin hund.

– En typisk bondpojke, riktigt smart, säger Craig Spencer från frivilligbrandkåren till ABC Radio Perth.

Lucas Sturrock var ensam hemma i söndags, då hans äldre bror och hans pappa hade gett sig iväg för att hjälpa till att bekämpa en brand i Mogumber, knappt 13 mil nordväst om Perth.

Då branden plötsligt kom allt närmre familjens hus tog Lucas familjens hund och körde därifrån i broderns bil.

När brodern och fadern sedan kom hem och 12-åringen inte var där larmades räddningstjänsten, som hittade pojken och hunden oskadda i bilen.

– Jag tror att problemet var att han inte visste vart han skulle ta vägen och att det var svårt att se med all rök, säger Craig Spencer från frivilligbrandkåren till ABC Radio Perth.

– Så jag tror att han antagligen fick lite panik och när vi hittade honom hade han stannat vid sidan av vägen och visste inte riktigt vart han skulle ta vägen, fortsätter Spencer.

Pojkens pappa säger att han är stolt över Lucas och lättad över att ha honom hemma igen.

– Vi lärde honom att köra när han var ungefär sju år, utifall någonting som detta skulle hända och jag är riktigt stolt över honom. Han gjorde exakt det som vi hade sagt till honom att göra, säger han.