Eldupphör efter tyngsta attackerna på fem år

TT-AFP

Uppdaterad 2019-03-26 | Publicerad 2019-03-25

Efter en raketbeskjutning som skadade sju personer i staden Mishmeret norr om Tel Aviv följde israeliska attacker mot mål i Gazaremsan som beskrevs som de kraftigaste sedan kriget 2014.

Men på måndagskvällen kom beskedet att ett avtal om eldupphör nåtts.

Den palestinska islamiströrelsen Hamas uppger att ett avtal nåtts mellan olika palestinska fraktioner i Gazaremsan och den israeliska sidan med hjälp av egyptisk medling.

– Egyptiska ansträngningar lyckades med ett eldupphör mellan ockupationen (Israel) och motståndsfraktionerna, säger Hamas talesperson Fawzi Barhoum.

Israel har ännu inte kommenterat uppgifterna om att eldupphör råder från klockan 21.00 svensk tid men angreppen tycks ha upphört efter klockslaget.

Tidigt på måndagsmorgonen ljöd varningssirenerna norr om Tel Aviv och polisen talade om ett hus som stod i brand. Sju personer skadades varav tre är kvar på sjukhus, enligt den israeliska tidningen Haaretz.

"Inte att tolerera"

Hamas nekar till att ligga bakom raketbeskjutningen, som ska ha kommit från Rafahområdet i den södra delen av Gazaremsan.

– Ingen från motståndsrörelserna, inklusive Hamas, har något intresse av att skjuta upp raketer från Gazaremsan mot fienden, säger en källa till AFP.

Med anledning av raketattacken förkortade premiärminister Benjamin Netanyahu, som kallar raketattacken ett avskyvärt brott, sitt besök i USA och reste hem till Israel.

– Israel kommer inte att tolerera detta. Jag kommer inte att tolerera detta, sade Netanyahu vid besöket hos president Donald Trump i Vita huset i Washington.

Israel lade skulden på Hamas och militären satte in tunga angrepp mot Gazaremsan.

Enligt Netanyahu rörde det sig "kraftfulla" svar på "hänsynslös aggression". Utrikesminister Israel Katz sade att attackerna var de kraftigaste mot Gazaremsan sedan kriget sommaren 2014, enligt Haaretz.

Fler raketer

Bland de många attackerade målen finns Hamasledaren Ismail Haniyehs kontor i staden Gaza, organisationens säkerhetskontor i staden, en marin anläggning väster om Gaza samt en övningsanläggning längre norrut.

Sannolikt har målen hunnit utrymmas eftersom militären hade klargjort i förväg att attacker var att vänta. Enligt hälsovårdsdepartementet i Gazaremsan har sju personer skadats i de israeliska angreppen.

Ett tiotal raketer avlossades på måndagskvällen från Gazaremsan. Flyglarmet ljöd i flera israeliska orter nära gränsen och en bostad i staden Sderot ska ha träffats men inga rapporter finns om att någon har skadats.

Enligt Haaretz har reservister kallats in och förstärkningar har skickats till området nära gränsen till Gazaremsan.

Följ ämnen i artikeln