Här brinner det mystiska luddet

Publicerad 2019-05-21

Ludd. Sverige är fullt av ludd! Men vad är egentligen det vita som sprider sig runt om i landet?

– Man kan väl kalla det för Guds navelludd, säger biologen Didrik Vanhoenacker.

Ett vitt, fluffigt ludd sprider sig lite här och var och lägger sig som ett täcke över marken. 26-åriga Alexandra filmade det märkliga fenomenet som stod i lågor när hon stötte på det.

– Jag försökte stampa på det men insåg snabbt att det inte hjälpte så mycket. Det brann snabbt, säger hon.

När det mystiska luddet lagt sig på marken stör det inte många. Men när det virvlar omkring i luften sätter det sig lätt i ansiktet på cyklister och fotgängare.

– Det är i hela luften. Det är svårt att andas för att man är rädd att få i sig ludden, säger Alexandra.

Gynnas av tidigare bränder

Det finns så klart en logisk förklaring. Det vita luddet är i själva verket aspfrön.

– De är jättesmå och har vitt ludd på sig för att kunna spridas med vinden. När det blir så här mycket ludd så kan man väl kalla det för Guds navelludd. I varje ”luddplutt” sitter ett frö, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Han är glad över att få bevittna det unika fenomenet som kan pågå i två veckor till. Det är förmodligen förra årets rekordvarma sommar som är anledningen till den massiva spridningen. Asparna gynnas även av de bränder som härjat.

Didrik Vanhoenacker vet inte varför luddet som Alexandra stötte på brann. Han menar att det inte är självantändande men att det antagligen brinner fort för att det är lätt och fluffigt.