Omtvistad popstjärna vill förändra Uganda

Moa Kärnstrand/TT

Publicerad 2019-07-18

Han kallas det intressantaste som hänt Ugandas politik. Han har utnämnts till det största hotet mot landets maktfullkomlige president. Popstjärnan Bobi Wine har förföljts, misshandlats och kastats i fängelse.

Men alla är inte lika säkra på att det är han som kan säkra demokratin.

"Varför slår ni mig – vad är skillnaden mellan oss? Innan du blev polis var du en vanlig människa".

Bobi Wines ord i en av sina mest kända musikvideor handlar om polisvåld. Myndigheters övergrepp och brist på demokrati i ett Uganda, som under president Yoweri Museveni blivit allt mer auktoritärt, är ämnena i den mesta av Wines musik.

Han fick sitt genombrott som politisk skald inför presidentvalet 2016, med en låt som manade till fred trots skiftande politiska åsikter. Så blev det inte. Valet togs hem av Museveni som redan suttit 30 år vid makten och som manövrerat ut sina motståndare. Valet kantades av förtryck av oppositionen och kritiserades av valobservatörer för bristande insyn, fängslanden och våld.

Nagel i ögat

Men Bobi Wine, eller Robert Kyagulanyi som han egentligen heter, går knappast att avfärda som bara en popstjärna. 2017 tog han steget in i politiken när han i ett fyllnadsval fick en plats i parlamentet för huvudstaden Kampala, i vars slumområden han vuxit upp. Kampanjen, där han gick från dörr till dörr, uppmärksammades långt utanför Ugandas gränser, trots att Wine saknar både politiskt program och partitillhörighet.

Snart förstod president Museveni att popstjärnan skulle bli en rejäl nagel i ögat, med sin skarpa kritik mot regimen i Kampala, som presidenten avfärdar som illvilliga lögner.

– Museveni har blivit mer och mer paranoid att någon ska hota hans maktposition, säger Ugandakännaren Moses Khisa, statsvetare vid universitetet i North Carolina i USA, till TT.

Wine fängslades i augusti 2018 tillsammans med andra oppositionella och anklagades för högförräderi sedan de påståtts ha kastat sten mot presidentens bilkortege.

Ändrade i grundlagen

Räden var en del i regimens försök att stoppa de protester som skakade Uganda sedan Museveni fått igenom en ändring av grundlagen som innebär att åldersgränsen för presidentkandidater slopas. Därmed kan Museveni, som nu är 74 år, sitta kvar.

När Wine släpptes ur fängelset vittnade han om hur han misshandlats av säkerhetstjänsten. Sedan dess har han återigen gripits och släppts, vilket är långt ifrån ovanligt för oppositionspolitiker i landet.

Trots förföljelserna har popstjärnan sagt att han tänker ställa upp i presidentvalet 2021. Där hoppas han få stöd av Ugandas stora unga befolkning – 60 procent är under 30 år – och den övriga oppositionen som varit splittrad och haft svårt att enas kring en gemensam kandidat.

Kan inte vinna

Och visst har Wine en del folkligt stöd och även delar av oppositionen stöttar honom trots hans brist på erfarenhet och sakpolitisk agenda, säger Moses Khisa. Men ett stort bekymmer kommer att stoppa honom.

– Wine kanske får möjlighet att ställa upp i presidentvalet, men han ödslar sin tid. Ingen oppositionspolitiker kan vinna ett val mot Museveni. Han kontrollerar valkommissionen och har all makt, hävdar Khisa.

Han tror snarare att det som kan omstörta Ugandas politik är en gräsrotsrörelse ledd av unga, lik den i Algeriet eller Sudan – något man inte alls kan utesluta. Musevenis bristande stöd är tydligt i opinionsundersökningar.

– Allt är möjligt. Utom att någon kommer att vinna ett presidentval över Museveni.