16-årig langare hade pistol i pojkrummet: ”Kan tjäna 6 000 om dagen”

Publicerad 2019-09-01

Under loppet av sex dagar misstänks den 16-årige pojken ha langat knark sju gånger. När han slutligen greps hittade polisen en en skarpladdad pistol i hans pojkrum.

I polisbilen berättade 16-åringen att om han är ”driftig” kan han tjäna 6 000 kronor per dag – på drogförsäljning.

Polisen avlyssnade en 16-årings telefontrafik, och när han i början av december kom joggande i Botkyrka kommun slog polisen till. I hans byxficka fanns portionsförpackad cannabis.

– Det finns avlyssnade samtal precis innan han grips som styrker att han var på platsen för att sälja narkotika – påstår jag, säger åklagare Lisa Hannerfors.

Polisen: Ingår i en kriminell konflikt

I polisbilen berättade 16-åringen om narkotikaaffärer och att om man är ”driftig” så kan man göra en vinst på 6 000 kronor, enligt polisens PM.

Och då polisen gjorde en husrannsakan i hans pojkrum hittade narkotikaklassade tabletter i en bok där sidorna hade skurits ut. Dessutom låg en skarpladdad pistol i en ventilationstrumma ovanför bokhyllan.

”Vapenbrottet är att betrakta som grovt då gärningen är av särskild farlig art därför att vapnet innehafts i en kriminell miljö. NN ingår i en eskalerande konflikt i kriminell miljö där han själv blivit skjuten i armen”, skrev polisen i ett PM efter husrannsakan.

Åklagaren vill inte berätta vilka brottsmisstankar som var grunden till avlyssningen, men hon påstår att bandade samtal visar att han langade knark vid flera tillfällen under november. Det handlade bland annat om sju gånger under en period av sex dagar.

Åklagaren yrkar på ungdomsvård

16-åringen åtalades först i somras och nyligen hölls rättegången, där han ska ha nekat till brott.

– Jag yrkade på ungdomsvård i kombination med ungdomstjänst, säger Lisa Hannerfors.

Dom väntas inom kort.

Aftonbladet har varit i kontakt med 16-åringens advokat, som inte vill kommentera fallet.