USA:s nya drag mot Putin – bygger ”Fort Trump” i Polen

Publicerad 2019-06-13

Donald Trump skickar ytterligare amerikanska soldater till Polen.

De ska husera på en ny militärbas som Polens president skämtsamt kallar ”Fort Trump”.

Allt för att avskräcka Ryssland från en militär aggression i Europa.

Polens president Andrzej Duda är på statsbesök i USA. Under onsdagen undertecknade han och Donald Trump ett nytt avtal om gemensamt försvarssamarbete.

Avtalet innebär bland annat att USA kommer att utöka antalet soldater som är stationerade i Polen. Något som Warszawa efterfrågat för att avskräcka Ryssland från en möjlig militär aggression.

– Jag är djupt tacksam det här. Det är viktigt för Polen, men också för vår del av Europa, säger Andrzej Duda på presidenternas gemensamma presskonferens utanför Vita huset.

”Skulle vilja vara Rysslands vän”

Under presskonferensen slår han samtidigt fast att Polen eftersträvar att vara en del av västvärlden – och oroar sig hur Rysslands politik har förändrats på senare år.

– Vi skulle vilja vara Rysslands vän. Men tyvärr visar de igen sitt otrevliga imperialistiska ansikte, säger han och hänvisar till annekteringen av Krim-halvön i Ukraina.

Samtidigt ska Polen bygga en helt ny militärbas för de amerikanska soldaterna – som den polska presidenten skämtsamt kallat för ”Fort Trump”. Där ska finnas plats för 1 000 nya soldater men exakt hur många trupper som USA placerar där är än så länge oklart.

”Varma känslor för Polen”

USA har redan i dag 4500 soldater i Natolandet Polen, konstaterar den polska presidenten under presskonferensen. Han understryker att han det förhoppningsvis kommer att fortsätta öka även kommande år.

Donald Trump slår fast att banden mellan länderna förstärkts ytterligare.

– Jag har varma känslor för Polen. Det har jag alltid haft. Och det är till och med mer än så efter de djupa relationer jag nu har med presidenten och hans fru, säger Donald Trump.

Följ ämnen i artikeln