JLC mäktigaste på sociala medier

Publicerad 2023-10-03

Jonas, Lucas och Carl i JLC driver bland annat podden ”Mellan himmel och jord”.

Familjen Lundell är inte längre störst på sociala medier.

Förstaplatsen har nu tagits över av humorgruppen JLC.

Detta enligt Medieakademins sammanställning, Maktbarometern 2023.

Trion JLC knuffar ner Familjen Lundell till andra plats. Den Göteborgsbaserade gruppen, med Jonas, Lucas och Carl har klättrat upp två placerar sedan förra året.

– Det är ju ett svar på att man har lyckats med någonting, säger Lucas Simonsson i SVT:s morgonstudio.

– Det är inget vi tänker jättemycket på att vi har mycket makt. Vi försöker bara ha roligt och försöka vara bra förebilder, fortsätter han.

På tredje plats kommer Sverigedemokraterna, följt av "IJust WantToBeCool" och Newsner på femteplats.

Den populära youtubern Pontus Rasmusson har försvunnit helt efter att hans kanaler stängts ner. Han har gått från plats 37 förra året till borta.

Jocke och Jonna Lundell.

Youtube och Instagram

På Youtube återkommer samma konton. IJust WantToBeCool toppar. Sen kommer Familjen Lundell, SampeV2, Emil Hansius och JLC.

Här mäter medieakademin kanalernas visningar, likes och kommentarer.

Lucas Simonsson, från JLC, når mest räckvidd och engagemang på Instagram. Hans radarpartner Carl Déman har klättrar till plats tre. Däremellan hittar vi Joakim Lundell.

Nykomlingar på Tiktok

Jämfört med många andra av de olika plattformarna har de största på Tiktok bytts ut jämfört med förra året. På topp fem är bara Kevin Borg som ligger kvar med sin andraplats från förra året.

Twitter och Facebook

På X, eller Twitter, är det personer med politiskt inflytande som är störst, framförallt personer som står till höger.

Carl Bildt som har störst räckvidd. Han och Hanif Bali håller sig kvar i toppen sedan 2022. På tredje plats kommer Greta Thunberg, som klättrat tio placeringar.

Ivar Arpi ligger kvar på plats fyra. Sedan kommer moderaterna.

Även på Facebook är det makthavare inom politiken når flest. Störst är SD, som behåller sin placering i topp från förra året. S-ledaren Magdalena Andersson har också stort inflytande och ligger på fjärde plats, strax före insamlingsstiftelsen ”Kattjouren”.